27.09.2024 Správy

Tragédia v Žehre: Požiar zničil tri chatrče, rodiny ostali bez domova.

Foto: Gipsy Television

Požiar v Žehre zničil tri rómske chatrče, kde žilo desať ľudí. Príčina požiaru nie je známa, obyvatelia ostali bez strechy nad hlavou.

V obci Žehra, kde žije takmer 2800 obyvateľov, z toho viac ako 2300 Rómov, došlo k ničivému požiaru. Najchudobnejšia časť miestnych Rómov žije v chatrčiach pri hlavnej ceste, kde sa v utorok, 24. septembra, okolo druhej hodiny ráno vznietili tri drevené chatrče. V týchto obydliach žili tri rodiny, spolu približne desať ľudí, ktorí prišli o všetko. Príčina požiaru zostáva zatiaľ neznáma.

„Stalo sa to okolo polnoci, keď sme spali. Vzala som si lieky, chlapec spal pri mne a zrazu, asi okolo druhej alebo tretej, začali ľudia kričať, že horí,“ uviedla Vlasta Horváthová, jedna z postihnutých obyvateľov.

Ďalší z obyvateľov, Jozef Girga, opisuje situáciu: „Vybehol som von a videl, že mi horí drevo. Utekal som za MOPS-ákom, aby zavolal hasičov.“ Rodiny prišli o všetok svoj majetok vrátane oblečenia a nábytku. „Všetko nám zhorelo. Oblečenie, postele, všetko,“ dodáva Horváthová.

Aktuálne nemajú kam ísť a dúfajú v rýchlu pomoc. „Teraz nemám kam ísť,“ vyjadril sa Jozef Girga. Na otázku, či by im pomohli unimobunky alebo kontajnerové bývanie, Horváthová odpovedala: „To už je jedno, hlavne aby som mala kam ísť.“

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Na košickom Luníku IX menia životy rómskych detí.

Základná škola na košickom Luníku IX dlhodobo mení životy rómskych detí k lepšiemu. A teraz prichádza ďalší významný krok – základná a materská škola sa čoskoro zlúčia. Spolu vytvoria ešte silnejšie zázemie pre rozvoj a vzdelávanie detí z tohto prostredia.

Showbiz

Minúta pravdy: Mega M to dal na pána. Ako odpovedal na nečakané otázky?

Je tu ďalšia epizóda relácie Minúta pravdy, tentokrát s raperom Mega M, vlastným menom Marekom Kuruczom. Ako sa mu darilo? Otázky boli pestré a nesúviseli s jeho rapovou kariérou, čo Mega M premenil na príležitosť ukázať inú stránku svojej osobnosti.