26.09.2024 Správy

Hygienici sa dištancujú od rozhodnutia mesta Stará Ľubovňa, ktoré zrušilo rómsku časť programu.

Ilustračné foto

V stredu sme vás informovali o tom, že mesto Stará Ľubovňa zrušilo hudobné vystúpenia rómskych umelcov, ktorí mali vystúpiť v rámci pásma "Rómska paráda" na XXXI. Ľubovnianskom jarmoku. Mesto svoje rozhodnutie odôvodnilo tým, že šíri žltačka medzi obyvateľstvom v regióne.

Hygienici sa však dištancujú od rozhodnutia mesta Stará Ľubovňa, ktoré zrušilo rómsky program. Vystúpiť na jarmoku mal súbor Romano Jilo zo Zvolena, Ľudová hudba Filipa Žigu z Gelnice, Gipsy Roma Kamienka z Kamienky, Jozef Čureja a Kristián Oračko z tamojšej lokality Podsadek, Vanesa Horáková a René Rendy s Cico Bandom.

„Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Starej Ľubovni nevydal takéto rozhodnutie ani odporúčanie,“ uviedli v stanovisku s tým, že naďalej na dennej báze aktívne riešia a dôsledne monitorujú epidemický výskyt vírusovej hepatitídy A v okrese Stará Ľubovňa. „Zároveň bezodkladne prijímame potrebné protiepidemické opatrenia na zabránenie šírenia tohto ochorenia," uviedla Mária Mancalová, riaditeľka RÚVZ Stará Ľubovňa pre Ľubovniansku televíziu.

Stará Ľubovňa ale pre obavy zo šírenia žltačky jarmok nezrušila. Rómovia sú preto pohoršení konaním radnice. „Žltačka sa údajne šíri iba medzi Rómami. Ak je to také nebezpečné, prečo nezrušia celý jarmok? Nechápem, prečo sa to týka len Rómov a nie všetkých,“ povedal pre Gipsy Television Peter Horák, otec speváčky Vanesy Horákovej.

Podľa neho mesto jednoducho nechcelo Rómov na akcii, na ktorú sa ľudia tešili. „Rozhodli tak, aby sa nehanbili, že tam neboli vystúpenia majority. Ak je vírus problém, prečo to neplatí pre všetkých?“ dodal.

Mesto vo svojom stanovisku uviedlo, že na základe zvýšeného počtu nakazených medzi marginalizovaným rómskym obyvateľstvom v okrese Stará Ľubovňa sa rozhodlo preložiť rómsky program na iný termín.

“Snažíme sa spraviť maximum pre to, aby bol jarmok čo najbezpečnejší,” uviedli predstavitelia mesta.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Na košickom Luníku IX menia životy rómskych detí.

Základná škola na košickom Luníku IX dlhodobo mení životy rómskych detí k lepšiemu. A teraz prichádza ďalší významný krok – základná a materská škola sa čoskoro zlúčia. Spolu vytvoria ešte silnejšie zázemie pre rozvoj a vzdelávanie detí z tohto prostredia.

Showbiz

Minúta pravdy: Mega M to dal na pána. Ako odpovedal na nečakané otázky?

Je tu ďalšia epizóda relácie Minúta pravdy, tentokrát s raperom Mega M, vlastným menom Marekom Kuruczom. Ako sa mu darilo? Otázky boli pestré a nesúviseli s jeho rapovou kariérou, čo Mega M premenil na príležitosť ukázať inú stránku svojej osobnosti.