24.09.2024 Správy

NITRA: Marcela odmietli obslúžiť v kaviarni, pretože je Róm.

Marcel Vávra si incident nahral na mobilný telefón. Foto/video: M. Vávra/ Gipsy Television. 

Marcela Vávru odmietli obslúžiť v kaviarni Cafe La Messicana v Nitre iba preto, že je Róm. Čašníčka mu aj na kameru povedala, že kávu nedostane. Dôvodom je, že Rómovia údajne v kaviarni robia hluk a neplatia. Preto majú vstup zakázaný. 

V Nitre došlo k incidentu, ktorý poukazuje na pretrvávajúcu diskrimináciu Rómov. Marcela a jeho priateľov odmietli obslúžiť v kaviarni s vysvetlením, že Rómovia majú vstup zakázaný. Dôvodom malo byť správanie predošlých návštevníkov rómskeho pôvodu, ktorí údajne odchádzali bez zaplatenia a robili hluk.

„Čašníčka nám pri vstupe povedala, že Rómovia majú vstup zakázaný do tejto kaviarne. Bol som výrazne prekvapený. Môj pohľad ostal zamrznutý a jej reakcia bola chladná,“ opisuje situáciu Marcela, ktorý sa rozhodol reakciu personálu zaznamenať na kameru.

Podľa Marcela, kaviareň mohla situáciu riešiť inak. „Stačilo povedať, viete čo, pane? To, čo si objednáte, tak mi to tu teraz zaplatíte. Rád by som vám to zaplatil. Prišli sme na kávu, neprišla nás tam tlupa, prišli sme štyria, dvaja chalani, dve baby na kávičku. Rozprávali sme sa po slovensky, prišli sme, pekne sme pozdravili,“ dodáva.

Marcela kritizuje vedenie kaviarne za prístup k zákazníkom a upozornil na to, že jeho video si pozrelo už vyše 62 000 ľudí. „Toto je vaša vizitka, pán majiteľ. Mohol som sa zachovať aj nepríjemnejšie, ale prečo nastávate do situácie, že by sme to mali robiť? Keď vidíte, že sa človek chová slušne, aj tak vám nie je po vôli.“

Podľa Marcela nejde o izolovaný incident, ale o problém, ktorý zrkadlí hlboko zakorenené predsudky voči Rómom. „Sme len pre vás bagáž, hnus, odpad alebo čo? My môžme peniažky aj míňať inde, pretože na to máme,“ uzatvára.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Na košickom Luníku IX menia životy rómskych detí.

Základná škola na košickom Luníku IX dlhodobo mení životy rómskych detí k lepšiemu. A teraz prichádza ďalší významný krok – základná a materská škola sa čoskoro zlúčia. Spolu vytvoria ešte silnejšie zázemie pre rozvoj a vzdelávanie detí z tohto prostredia.

Showbiz

Minúta pravdy: Mega M to dal na pána. Ako odpovedal na nečakané otázky?

Je tu ďalšia epizóda relácie Minúta pravdy, tentokrát s raperom Mega M, vlastným menom Marekom Kuruczom. Ako sa mu darilo? Otázky boli pestré a nesúviseli s jeho rapovou kariérou, čo Mega M premenil na príležitosť ukázať inú stránku svojej osobnosti.