24.09.2024 Zaujímavosti

Žilinská nemocnica zavádza inovatívny systém chemoterapie.

Ilustračné foto: Gipsy Television

Oddelenie klinickej a radiačnej onkológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline začalo využívať nový infúzny systém CytoSet na podávanie chemoterapie.

Tento uzatvorený systém prináša zvýšenú efektivitu, presnosť, bezpečnosť a komfort pre pacientov aj zdravotnícky personál, informovala hovorkyňa nemocnice Zuzana Fialová.

Liečba cytostatikami sa po novom podáva výhradne pomocou infúznej techniky, čo zvyšuje presnosť dávkovania a celkovú bezpečnosť liečby. „Pacient dostáva cytostatikum podľa presne stanovenej schémy, v správnej dávke, čase a rýchlosti, čo maximalizuje účinnosť liečby,“ uviedla primárka oddelenia Dagmar Sudeková.

Zavedenie nového systému umožňuje personálu efektívnejšie sa venovať väčšiemu počtu pacientov. „Naša práca je teraz nielen bezpečnejšia, ale aj komfortnejšia vďaka presným dávkovacím schémam a upozorneniam na možné prerušenia infúzie,“ povedala vedúca sestra Jana Ďurajková. Dodala, že uzatvorený systém zabezpečuje jednoduché a bezpečné odpojenie pacienta, napríklad pri návšteve toalety alebo v prípade prerušenia liečby.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Na košickom Luníku IX menia životy rómskych detí.

Základná škola na košickom Luníku IX dlhodobo mení životy rómskych detí k lepšiemu. A teraz prichádza ďalší významný krok – základná a materská škola sa čoskoro zlúčia. Spolu vytvoria ešte silnejšie zázemie pre rozvoj a vzdelávanie detí z tohto prostredia.

Showbiz

Minúta pravdy: Mega M to dal na pána. Ako odpovedal na nečakané otázky?

Je tu ďalšia epizóda relácie Minúta pravdy, tentokrát s raperom Mega M, vlastným menom Marekom Kuruczom. Ako sa mu darilo? Otázky boli pestré a nesúviseli s jeho rapovou kariérou, čo Mega M premenil na príležitosť ukázať inú stránku svojej osobnosti.