31.07.2024 Zaujímavosti

V Liptovskom Mikuláši si pripomenú Porajmos.

Foto: OZ Jesko

Rómsky holokaust - Porajmos si pripomíname v druhý augustový deň, nakoľko práve vtedy bolo zlikvidované „cigánske obyvateľstvo“ v koncentračnom tábore Auschwitz. Prežili len 4 deti, čo z tejto udalosti robí jednu z najtemnejších kapitol histórie Rómov.

Po celom svete sa v auguste organizujú rôzne podujatia na pripomenutie tejto smutnej udalosti. Občianske združenie Jesko preto pozýva širokú verejnosť na podujatie s názvom Poraimos, ktoré bude hudobným predstavením. Tento projekt je dôležitým krokom v procese uznávania a pochopenia utrpenia rómskeho národa počas druhej svetovej vojny.

V hudobnom predstavení vystúpia známe mená ako Angel Violine, Karin Sarkisjan a Miroslav Rác. Svoj talent predvedie aj detský tanečný súbor Romaňi luluďi z Kokavy nad Rimavicou. Ich vystúpenia budú symbolom odolnosti a kultúrneho dedičstva rómskeho národa.

Podujatie sa uskutoční 13. augusta o 16:00 hodine v Synagóge. Táto historická budova pridáva podujatiu na významnosti a symbolizuje spojenie rôznych kultúr a náboženstiev v spoločnom úsilí o zachovanie pamäti na tragické udalosti minulosti.

Finančne ho podporili mesto Liptovský Mikuláš a Fond na podporu kultúry národnostných menšín. Podujatie nie je len príležitosťou na hudobný a tanečný zážitok, ale aj dôležitým momentom na zamyslenie sa nad historickými udalosťami a ich dôsledkami. Pripomína nám, aké dôležité je uchovávať pamäť na tragické kapitoly našej histórie, aby sme mohli spoločne budovať lepšiu budúcnosť.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Mamuko Berci odhalili: Kto varí, pije a koho chcú ženy?

V ďalšom vydaní našej obľúbenej rubriky “Minúta pravdy” sme si posvietili na populárne spevácke duo Mamuko Berci. Títo bratia, pôvodom z komunity Olasských Rómov, sú známi nielen na Slovensku, ale aj v susednom Česku a Maďarsku. Ich energická hudba a zábavné vystupovanie im priniesli obrovskú popularitu a fanúšikovskú základňu, ktorá každým dňom rastie.

Showbiz

Po náročnom lete: Kde si oddýchnu známi speváci?

Leto pomaly končí, no dovolenkové plány známych osobností ešte nekončia. Oslovili sme niekoľkých spevákov a speváčku, aby sa s nami podelili o svoje dovolenkové zážitky a plány.