02.09.2024 Zaujímavosti

Slovenský George Benson: Legenda rómskej hudby Davles odhaľuje svoje tajomstvá.

Foto: Gipsy Television

Slovenský George Benson v exkluzívnom rozhovore odhaľuje svoje hudobné začiatky, inšpirácie, a tajomstvá úspechu, ktoré ho sprevádzajú už celé desaťročia. Pozrite si Interview s Ivanou Cibuľovou.

Ľudovít Beňák, známy pod umeleckým menom Davles, patrí už celé desaťročia medzi najvýznamnejších gitaristov v Česku a na Slovensku. Tento 62-ročný gitarista a spevák, ktorý svoju hudobnú kariéru začal už v osemdesiatych rokoch, je dodnes vysoko rešpektovanou osobnosťou v hudobných kruhoch.

Okrem svojej bohatej kariéry ako interpret sa Beňák venoval aj pedagogickej činnosti, keď učil na konzervatóriu v Košiciach. Jeho vášeň pre hudbu sa prejavuje aj v jeho aktivitách ako organizátor Roma Jazz Festivalu, ktorý sa každoročne koná v Košiciach a prezentuje rómsko-jazzovú hudbu.

Beňákov hudobný príbeh začal už v detstve, keď vyrastal v muzikantskej rodine. “Keďže otec bol muzikant, doma sme mali veľa inštrumentov – klavír, bicie, gitaru. Najskôr som hral na klavíri, ale nakoniec som sa naplno venoval gitare,” spomína Beňák. Jeho talent sa prejavil už v mladosti, keď ako 18-ročný dostal angažmán v Rakúskych Alpách, kde začal svoju profesionálnu hudobnú kariéru.

Medzi Rómami, ale aj širšou hudobnou komunitou, je Beňák považovaný za jedného z najlepších gitaristov na Slovensku i v Česku. Často býva označovaný ako „slovenský George Benson“. „Určité pasáže jeho hry ma inšpirovali, skopíroval som ich a pridal svoju vlastnú fantáziu. Mám ho veľmi rád, ale nechcem ho kopírovať, pretože George Benson je len jeden,” vysvetľuje Beňák svoju inšpiráciu týmto svetoznámym jazzovým gitaristom.

Spomienky na hudobnú scénu minulosti sú pre Beňáka nostalgické. „Teraz máme internet, každý, kto chce niečo robiť, si klikne a už má svoj idol. Predtým sme mali len kazeťáky a pásky. Keď sa podarilo niečo skopírovať, bola to veľká radosť,” spomína s úsmevom. Beňák hrával v časoch, keď svet ešte nepoznal výhody internetu, no aj napriek tomu dokázal uspieť a stať sa uznávaným hudobníkom.

Ako organizátor Roma Jazz Festivalu v Košiciach Beňák neustále podporuje rozvoj rómskej a jazzovej hudby. Festival sa stal dôležitým podujatím, ktoré každoročne priláka množstvo návštevníkov.

Napriek tomu, že má za sebou mnoho úspechov, Beňák stále hľadí do budúcnosti s ambíciami a cieľmi. „Ciele stále sú. Či sa splnia, to čas ukáže, ale určite by som sa potešil, keby sa niečo z toho splnilo,” hovorí s pokorou.

Keď sme sa ho opýtali na tajomstvo dlhodobého úspechu, jeho odpoveď bola jasná: „Treba pracovať na sebe a počúvať viacero žánrov. Z toho vznikne dobrý nástroj, ktorý môžete používať všade.”

Pozrite si Interview s I. Cibuľovou.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Ako požiadať o ošetrovné pri chorobe dieťaťa alebo zatvorení školy?

So začiatkom školského roka prichádza aj obdobie zvýšených respiračných chorôb, medzi ktoré patrí aj COVID-19. Pre rodičov to znamená zvýšenú ostražitosť, ale aj možnosť čeliť situáciám, keď je potrebné zostať doma s chorým dieťaťom.

Showbiz

Spevák Tomáš Botló oslavuje: Jeho dcéra dosiahla plnoletosť a je z nej krásavica!

Spevák Tomáš Botló mal dôvod na oslavu – jeho dcéra práve oslávila 18. narodeniny a zdieľal s fanúšikmi tento špeciálny okamih na sociálnych sieťach.