26.08.2024 Zaujímavosti

Osudy Rómov počas druhej svetovej vojny prichádzajú do Sokolova.

Foto: Živá pamäť

Mesto Sokolov sa stane hostiteľom výnimočnej putovnej výstavy portrétnych fotografií s názvom “Osudy Rómov počas druhej svetovej vojny”, ktorá otvára dvere do hlbokých a emotívnych príbehov rómskych preživších z obdobia druhej svetovej vojny. 

Slávnostná vernisáž tejto výstavy sa uskutoční v pondelok 2. septembra 2024 o 17:00 v priestoroch Mestskej knižnice Sokolov na Starom námestí 135. Fotografie, ktoré návštevníci uvidia, sú výsledkom práce talentovanej fotografky Jany Stachovej. Zameriavajú sa na príbehy Rómov, ktorí prežili rasové prenasledovanie počas vojny a dnes žijú na území Českej republiky. Tieto portréty ponúkajú viac než len pohľad do očí zobrazovaných ľudí – sú to okná do minulosti, ktoré rozprávajú príbehy plné bolesti, odvahy a nádeje.

Po skončení vernisáže, ktorá bude voľne prístupná pre verejnosť, bude nasledovať prednáška historika Michala Schustra na tému “Dejiny Rómov a ich prenasledovanie počas druhej svetovej vojny”. Prednáška začne o 17:30 a poskytne návštevníkom možnosť lepšie porozumieť tragickému osudu Rómov v medzivojnovom Československu a počas vojny. Táto prednáška je rovnako ako vernisáž bezplatná.

Výstava bude v knižnici prístupná od 2. septembra do 30. septembra 2024 s nasledujúcimi otváracími hodinami:

• Pondelok, štvrtok: 9:00—18:00

• Utorok, streda: 9:00—17:00

• Piatok, sobota: 9:00—16:00

Počas pracovných dní a v sobotu bude medzi 12:00 a 13:00 krátka obedná prestávka. V nedeľu bude knižnica zatvorená.

Výstavu pripravila obecne prospešná spoločnosť Živá paměť s finančnou podporou Ministerstva kultúry ČR a Nadačného fondu obetiam holokaustu. Výstava vznikla aj vďaka podpore Ministerstva zahraničných vecí ČR.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Ako požiadať o ošetrovné pri chorobe dieťaťa alebo zatvorení školy?

So začiatkom školského roka prichádza aj obdobie zvýšených respiračných chorôb, medzi ktoré patrí aj COVID-19. Pre rodičov to znamená zvýšenú ostražitosť, ale aj možnosť čeliť situáciám, keď je potrebné zostať doma s chorým dieťaťom.

Showbiz

Spevák Tomáš Botló oslavuje: Jeho dcéra dosiahla plnoletosť a je z nej krásavica!

Spevák Tomáš Botló mal dôvod na oslavu – jeho dcéra práve oslávila 18. narodeniny a zdieľal s fanúšikmi tento špeciálny okamih na sociálnych sieťach.