11.09.2024 Zaujímavosti

Ako požiadať o ošetrovné pri chorobe dieťaťa alebo zatvorení školy?

Ilustračné foto

So začiatkom školského roka prichádza aj obdobie zvýšených respiračných chorôb, medzi ktoré patrí aj COVID-19. Pre rodičov to znamená zvýšenú ostražitosť, ale aj možnosť čeliť situáciám, keď je potrebné zostať doma s chorým dieťaťom.

V takýchto prípadoch vám môže pomôcť dávka ošetrovné, ktorú poskytuje Sociálna poisťovňa. Ako však správne postupovať a na čo si dať pozor?

Kedy vzniká nárok na dávku ošetrovné?

Ak ste nemocensky poistení a splníte ostatné zákonné podmienky, máte možnosť požiadať o krátkodobú dávku ošetrovné v prípade, že vaše dieťa ochorie alebo ak sa škola, predškolské zariadenie alebo detské jasle uzavrú kvôli zvýšenej chorobnosti.

Krátkodobé ošetrovné je vyplácané maximálne za obdobie 14 dní. Nárok vzniká počas toho, ako sa osobne a celodenne staráte o dieťa, ktoré si to nevyhnutne vyžaduje.

Čo potrebujete, keď vaše dieťa ochorie?

Ak dieťa ochorie, je potrebné získať od ošetrujúceho lekára potvrdenie na tlačive Žiadosť o ošetrovné. Tento dokument je základom pre nárok na dávku. Po získaní žiadosti od lekára je potrebné doplniť do tlačiva potrebné údaje, podpísať ho a následne ho doručiť na pobočku Sociálnej poisťovne.

Skola - romske deti

Postup:

1. Navštívte pediatra, ktorý vystaví tlačivo Žiadosť o ošetrovné.
2. Vyplňte požadované údaje do tlačiva a podpíšte ho.
3. Odovzdajte tlačivo zamestnávateľovi, aby ho potvrdil.
4. Po potvrdení zamestnávateľom doručte tlačivo Sociálnej poisťovni.

Uzatvorenie školy alebo zariadenia: Ako postupovať?

Nárok na dávku ošetrovné môže vzniknúť aj v prípade, ak sa škola, materská škola alebo zariadenie sociálnych služieb uzavrie kvôli nárastu chorobnosti. V tomto prípade je potrebné postupovať odlišne, ako keď dieťa ochorie.

Ak škola alebo zariadenie bolo uzavreté na základe rozhodnutia riaditeľa, zriaďovateľa alebo hygienika, je potrebné vyplniť osobitný formulár, ktorý je dostupný na webovej stránke Sociálnej poisťovne. Tento formulár nevystavuje lekár, čo je rozdiel oproti situácii, keď dieťa ochorie.

Postup pri uzatvorení školy/zariadenia:

1. Stiahnite formulár zo stránky Sociálnej poisťovne.
2. Vyplňte formulár s potrebnými údajmi.
3. Odovzdajte ho Sociálnej poisťovni.

Tento formulár je relevantný pre rodičov detí do veku 11 rokov, prípadne do 18 rokov, ak ide o dieťa s dlhodobým nepriaznivým zdravotným stavom.

Na čo si dať pozor!

1. Dĺžka výplaty dávky – ošetrovné sa vypláca maximálne za 14 dní, preto je dôležité správne načasovať podanie žiadosti a sledovať, kedy dávka zaniká.
2. Správnosť údajov – nezabudnite, že všetky dokumenty musia byť riadne vyplnené a potvrdené, inak môže byť vaša žiadosť zamietnutá.
3. Formulár zo stránky Sociálnej poisťovne – pri uzatvorení školy alebo zariadenia nezabudnite, že lekár nevystavuje žiadosť o ošetrovné. Formulár musíte získať priamo z webu Sociálnej poisťovne.

Kto má nárok na dávku ošetrovné?

Dávku ošetrovné môžu získať rodičia, ktorí sú nemocensky poistení a musia osobne a celodenne ošetrovať svoje dieťa. Podmienkou je tiež, aby dieťa nebolo staršie ako 11 rokov, alebo 18 rokov v prípade nepriaznivého zdravotného stavu.

V prípade, že sa škola alebo zariadenie uzavrie, rodičia môžu čerpať ošetrovné, ak dieťa nepresiahlo vek 11 rokov.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Ako požiadať o ošetrovné pri chorobe dieťaťa alebo zatvorení školy?

So začiatkom školského roka prichádza aj obdobie zvýšených respiračných chorôb, medzi ktoré patrí aj COVID-19. Pre rodičov to znamená zvýšenú ostražitosť, ale aj možnosť čeliť situáciám, keď je potrebné zostať doma s chorým dieťaťom.

Showbiz

Gyöngyi Bodišová dostala druhú šancu. Využije ju?

Gyöngyi Bodišová, víťazka Česko Slovensko má talent 2015, sa opäť vrátila do centra pozornosti. Po problémoch, ktoré jej spôsobili zrušené koncerty, teraz zažiarila v maďarskom X Factore, kde svojim spevom dojala porotu.