21.09.2024 Správy

Z 1000 rómskych dojčiat zomiera 12, ukazuje nová štúdia.

Ilustračné foto Gipsy Television: Rómske matky s dojčatami, pôrodnica v Trebišove.

Zdravie rómskej populácie na Slovensku je dlhodobo horšie v porovnaní s väčšinovou populáciou. Jedným z najzávažnejších ukazovateľov je dojčenská úmrtnosť, ktorá je v rómskych komunitách alarmujúco vysoká.

Podľa najnovších údajov zomiera v rómskej populácii takmer 12 detí z 1000 živonarodených, čo je takmer trojnásobok oproti väčšinovej populácii.

Štúdia INESS sa snaží prísť na to, prečo je tomu tak. Výskumníci sa zamerali na faktory, ktoré môžu túto situáciu ovplyvniť, ako sú vzdialenosť od ambulancií gynekológov, vysoký výskyt infekčných chorôb, alebo spôsob kúrenia v domácnostiach.

Zistili, že čím ďalej je ambulancia gynekológa, tým vyššia je dojčenská úmrtnosť. Infekčné choroby tiež hrajú významnú úlohu, keďže ich vysoký výskyt v rómskych komunitách môže vážne ohroziť zdravie detí.

Výskum ukázal, že spôsob kúrenia, napríklad plynom alebo tuhým palivom, môže byť viac spojený s ekonomickou situáciou rodín než priamo s úmrtnosťou. 

Hlavný záver štúdie je jasný: riešenie problémov s dojčenskou úmrtnosťou v rómskych komunitách si vyžaduje komplexný prístup a úzku spoluprácu rôznych odborníkov. Jednoduché finančné opatrenia nie sú dostačujúce – potrebné sú dlhodobé stratégie, ktoré zahŕňajú vzdelávanie, zlepšenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti a podrobnejší výskum tejto problematiky.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Ako požiadať o ošetrovné pri chorobe dieťaťa alebo zatvorení školy?

So začiatkom školského roka prichádza aj obdobie zvýšených respiračných chorôb, medzi ktoré patrí aj COVID-19. Pre rodičov to znamená zvýšenú ostražitosť, ale aj možnosť čeliť situáciám, keď je potrebné zostať doma s chorým dieťaťom.

Showbiz

Miloš Juriga: Robí videá pre Rómov úplne zadarmo!

Miloš Juriga, ktorý začínal ako údržbár a kurič, sa dnes radí medzi najsledovanejších youtuberov v Česku a na Slovensku. Na svojom kanáli má 456 000 followerov a vytvoril približne 1700 videoklipov pre rómskych umelcov. Napriek tomu, že sám nie je Róm, stal sa významnou postavou v produkcii videí pre rómsku komunitu.