02.09.2024 Správy

Zvolen: 60 ľudí môže skončiť na ulici. Mesto hľadá riešenie pre obyvateľov zničenej bytovky.

Archivne foto: Ján Krošlák/Sme.sk

Mesto Zvolen sa aktuálne zaoberá problémom s obytným domom pod Pustým hradom, ktorý je v zlom stave. Časť tohto domu, ktorá bola postihnutá požiarom, môže byť v budúcnosti zbúraná. Zvolen sa snaží nájsť riešenie pre obyvateľov tohto domu. Žijú v ňom Rómovia.

Podľa hovorcu mesta Martina Svatušku, Zvolen pripravuje plán, ako poskytnúť obyvateľom nový a lepší spôsob bývania. Tento plán má pomôcť nielen rodinám z marginalizovaných rómskych komunít, ale aj ostatným obyvateľom mesta.

V roku 2021 bol vypracovaný posudok, ktorý odhalil vážne problémy s bytovým domom, najmä v časti, ktorú postihol požiar v roku 2011. Tento požiar zničil strechu a poškodil celý vchod, kde bolo pôvodne 12 bytov. Mesto následne požiadalo o štátny stavebný dohľad, aby sa situácia ďalej riešila.

V poškodenej časti domu v súčasnosti býva približne 60 ľudí. Situácia je veľmi ťažká, keďže obyvatelia žijú v prostredí bez pravidiel a majetok je často poškodzovaný.

Bytovka pod Pustým hradom bola kedysi ubytovňou pre zamestnancov bývalej továrne na plech. V 90. rokoch prešla rekonštrukciou a v roku 2003 boli byty predané obyvateľom. Po zániku funkčnosti Spoločenstva vlastníkov bytov sa stav budovy začal zhoršovať.

Mesto Zvolen sa snaží nájsť riešenie, ktoré by zlepšilo životné podmienky obyvateľov a pomohlo im lepšie sa integrovať.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Ako požiadať o ošetrovné pri chorobe dieťaťa alebo zatvorení školy?

So začiatkom školského roka prichádza aj obdobie zvýšených respiračných chorôb, medzi ktoré patrí aj COVID-19. Pre rodičov to znamená zvýšenú ostražitosť, ale aj možnosť čeliť situáciám, keď je potrebné zostať doma s chorým dieťaťom.

Showbiz

Spevák Tomáš Botló oslavuje: Jeho dcéra dosiahla plnoletosť a je z nej krásavica!

Spevák Tomáš Botló mal dôvod na oslavu – jeho dcéra práve oslávila 18. narodeniny a zdieľal s fanúšikmi tento špeciálny okamih na sociálnych sieťach.