11.05.2020 SPRÁVY

ŽEHRA: Obyvateľov osady Dreveník opäť testujú.

Foto: P. Pollák

V karantenizovanej rómskej osade Dreveník, ktorá sa nachádza v obci Žehra, dnes opäť testujú ľudí na COVID-19.

Riadenie kritickej situácie v obci Žehra v súvislosti s osadou v karanténe prevzal permanentný krízový štáb. Spolu s okresným krízovým štábom sa rozhodli vytvoriť karantenizačné centrum, kde umiestnia pozitívnych ľudí na ochorenie COVID-19 aj s ich rodinami.

„Máme dve lokality, kde by mohlo byť zriadené karantenizačné centrum. Lokalita bývalého lesníckeho učilišťa v obci Bijacovce a kameňolom, ktorý sídli hneď nad osadou v Žehre. Ide o existujúce stavby, ktoré prispôsobíme na tento účel,“ vysvetlil Peter Pollák, člen Permanentného krízového štábu, ktorý zriadil premiér Igor Matovič.

Podľa neho sa osada rozčlení na niekoľko častí a každého otestujú dvakrát, tak, aby bola istota, že ľudia sú zdraví. Následne dôjde k otváraniu jednotlivých častí komunity. Pollák dodal, že bol odsúhlasený plán pre zriadenie operačného strediska v Žehre, ktoré bude zložené zo zástupcov armády, polície a okresnej hygieny. „Súčasťou bude aj obec, okresný úrad a ja ako člen permanentného krízového štábu. Veríme, že každý deň niečo poriešime a čoskoro budeme mať radostné správy," uzavrel Pollák.

Hlavný hygienik Ján Mikas uvádza, že stále zaznamenávajú pozitívne prípady, preto nemôžu ukončiť karanténu ako v obciach Krompachy a Bystrany. Podľa regionálnej hygieničky Renáty Hudákovej bol k minulému štvrtku počet nakazených 25. Mikas dopĺňa, že nakazených môže byť viac, preto sa pristúpi aj k plošnému testovaniu celej osady, aby bola istota. Samotná osada sa skladá zo štyroch lokalít, kde sa nachádza približne 2000 ľudí, preto testovanie podľa neho nebude jednoduché. „V osade nie sú ľudia vo vážnom stave, a to je veľmi pozitívne,“ konštatuje hlavný hygienik.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

V Liptovskom Mikuláši si pripomenú Porajmos.

Rómsky holokaust - Porajmos si pripomíname v druhý augustový deň, nakoľko práve vtedy bolo zlikvidované „cigánske obyvateľstvo“ v koncentračnom tábore Auschwitz. Prežili len 4 deti, čo z tejto udalosti robí jednu z najtemnejších kapitol histórie Rómov.

Showbiz

Dostali sme rekordný počet hlasov! Toto je víťaz júlovej hitparády Romaňi deka.

7 noviniek, 3 najlepšie umiestnenia. Dostali sme od vás vyše 2500 hlasov. Pozrite si hudobnú hitparádu ako ste rozhodli.