21.07.2024 SPRÁVY

Zbystrite, na východnom Slovensku sa šíri žltačka.

Ilustračné foto Gipsy Television

V niektorých okresoch východného Slovenska sa šíri vírusová hepatitída typu A, známa aj ako žltačka, ktorá sa často nazýva aj chorobou špinavých rúk.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva aktívne riešia a dôsledne monitorujú epidemický výskyt vírusovej hepatitídy typu A v týchto okresoch.

„Žltačka typu A môže mať inkubačný čas až 50 dní, čo znamená, že príznaky ochorenia sa môžu prejaviť približne do dvoch mesiacov od nakazenia a osoba môže infekciu šíriť bez príznakov medzi ostatných ľudí,“ povedala hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová.

Prvými nejasnými príznakmi ochorenia sú nechutenstvo, nevoľnosť či bolesť v oblasti brucha. Jasnými príznakmi sú už tmavý moč a žlté sfarbenie pokožky alebo očí.

„Pri riešení epidémií žltačky je mimoriadne dôležitá disciplína a trpezlivosť v dodržiavaní nevyhnutných hygienických návykov a rešpektovanie trvania nariadených opatrení, nielen v prípade chorých osôb, ale aj tých, ktorí žijú v oblastiach s výskytom žltačky typu A,“ dodala T. Červeňová.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Mamuko Berci odhalili: Kto varí, pije a koho chcú ženy?

V ďalšom vydaní našej obľúbenej rubriky “Minúta pravdy” sme si posvietili na populárne spevácke duo Mamuko Berci. Títo bratia, pôvodom z komunity Olasských Rómov, sú známi nielen na Slovensku, ale aj v susednom Česku a Maďarsku. Ich energická hudba a zábavné vystupovanie im priniesli obrovskú popularitu a fanúšikovskú základňu, ktorá každým dňom rastie.

Showbiz

Po náročnom lete: Kde si oddýchnu známi speváci?

Leto pomaly končí, no dovolenkové plány známych osobností ešte nekončia. Oslovili sme niekoľkých spevákov a speváčku, aby sa s nami podelili o svoje dovolenkové zážitky a plány.