04.07.2024 SPRÁVY

ZBOROV: Rómovia dostali pôžičku z banky. Svojpomocne si stavajú legálne domy.

Foto Gipsy Television

Vzali si úver z banky, odkúpili pozemky od obce a začali stavať domy. Šesť rodín zo Zborova bude tento rok bývať už vo svojom, vďaka projektu Do.mov.

V Zborove žije približne 3 600 obyvateľov, z ktorých je viac ako polovica Rómov. Tí žijú v lokalite Zákutie, kde niektoré rodiny svojpomocne stavajú rodinné domy. „Začali sme stavať pred zhruba dvoma rokmi a pomaly sme to rozbiehali,“ povedal pre Gipsy Television tamojší obyvateľ Peter Novák.

Dom v Zborove si svojpomocne stavia aj Bohuš Sivák. „Tento rok sme začali stavať múry, strechu, jednoducho všetko kompletne, ako to vidíte teraz.“



Rodiny si stavajú domy vďaka projektu Dom.ov. Ľudia, ktorí sa do neho zapojili, museli byť zamestnaní a aspoň rok sporiť, mesačne minimálne 50 eur. „Najprv si našetria na kúpu pozemku alebo drahšieho domu, ak chcú niečo väčšie, a zvyšok si financujú buď sami, alebo z bankového úveru,“ povedal pre Gipsy Television Marián Zeman, riaditeľ neziskovej organizácie Projekt Dom.ov.

Keď rodina preukázala, že je schopná sporiť, dostala od banky mikropôžičku. Slovenská sporiteľňa im požičala 18 tisíc eur. „Z pôžičky sme zaplatili takmer celú stavbu, okrem základovej dosky,“ vysvetlil Peter Novák, obyvateľ obce Zborov.

Pozrite si reportáž.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Klavirista Miroslav Rác bude spolupracovať so slávnym režisérom Stevenom Spielbergom.

Uznávaný režisér, ktorý patrí k špičke svetovej kinematografie, vraj chystá nový film o holokauste. Hudbu doň má komponovať Róm z Levíc. S Miroslav Rácom sa rozprávala redaktorka Ivana Cibuľová.

Showbiz

Babula z relácie Bez servítky: Je pastorkou? V osade sa prihovárala k ľuďom.

Nielen exsuperstaristka Vierka Berkyová či herečka Mária Bartalos, ale už aj účastníčka obľúbenej televíznej relácie Emília Kissová, prezývaná Babula, hlása chvály o Bohu. Je teda pastorkou?