04.04.2020 SPRÁVY

VRANOV NAD TOPĽOU: Polovicu z narodených detí tvoria Rómovia. Mesto s tým problém nemá.

Podľa štatistík z pred desiatich rokov sa ročne narodilo vo Vranove nad Topľou spomedzi všetkých novorodencov len 10 percent rómskych detí. Dnes je ale situácia iná.

V nemocnici vo Vranove nad Topľou sa každý rok narodí do tisíc detí. Polovica z nich má rómsky pôvod. "Tento trend je spôsobený tým, že mnoho mladých rodín, ktoré sú z majoritnej komunity buď odišili za prácou alebo majú málo detí. Jedno až dve deti," povedal pre Gipsy Television primátor Vranova nad Topľou Ján Ragan.

Mesto tvrdí, že Rómovia do cudziny neodišli. To má byť dôvod, prečo má polovica z narodených detí rómsky pôvod. "Rómovia sú súčasťou nášho života. Sú to občania nášho mesta. Máme dostatočné kapacity škôl," povedal primátor Ján Ragan. 

V mesta Vranov nad Topľou žije podľa Atlasu rómskych komunít viac ako 22 tisíc ľudí. 10 percent z nich sú Rómovia, ktorí žijú v troch tamojších lokalitách. Medzi majoritou býva len 210 ľudí. Zvyšné dve tisícky žijú buď na okraji mesta alebo v rámci mesta.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Klavirista Miroslav Rác bude spolupracovať so slávnym režisérom Stevenom Spielbergom.

Uznávaný režisér, ktorý patrí k špičke svetovej kinematografie, vraj chystá nový film o holokauste. Hudbu doň má komponovať Róm z Levíc. S Miroslav Rácom sa rozprávala redaktorka Ivana Cibuľová.

Showbiz

Hudobná hitparáda Romaňi deka je späť! Hlasujte za svoj hit do konca júla.

Prvá rómska hudobná hitparáda Romaňi deka je späť! Dnes vám predstavíme osem fantastických videoklipov od talentovaných interpretov a kapiel. Nezabudnite hlasovať a podporte tak svojho obľúbeného umelca. Hlasujte, ale len za jedného – nech je to poriadne napínavé.