26.02.2020 Správy

Vo veku †71 rokov zomrela speváčka Eva Biháryová.

Vo veku 71 rokov zomrela speváčka Eva Biháryová, ktorá sa po prvýkrát predstavila televíznym divákom v roku 1967 v súťaži Zlatá kamera. V súťaži vystúpila s piesňou Summertime. Získala druhé miesto, umiestnila sa za Evou Mázikovou.

Eva Biháryová-Rózsová sa narodila 11. februára 1949 v Hrnčiarovciach nad Parnou. Pochádzala z hudobníckej rodiny.

Prvý významnejší celorepublikový úspech dosiahla rozhlasovými nahrávkami  v roku 1969. Známou sa stala aj jedna z prvých rozhlasových nahrávok s orchestrom vojenského súboru V Tramtárii na Hrade s Evou Kostolányiovou.

Od roku 1968 bola sólistkou Vojenského umeleckého súboru v Bratislave, kde pôsobila až do roku 1994. Ako speváčka populárnych piesní vynikla najmä do polovice sedemdesiatych rokov, keď popri práci vo Vojenskom umeleckom súbore účinkovala aj ako speváčka hlavného prúdu slovenskej populárnej hudby, napríklad v televíznej relácii Malá televízna hitparáda, kde účinkovala niekoľkokrát a vždy s veľkým úspechom.


Zdroj: M. Wallent

V roku 1969 sa prvýkrát predstavila na Bratislavskej lýre s piesňou Ktosi prosí. V roku 1970 zase s piesňou Tvoje ústa. Najväčší úspech zožala o rok neskôr s piesňou V. Matušíka Stará mama. Vo vydavateľstve OPUS nahrala 10 singlov, v archíve Slovenského rozhlasu v Bratislave je 47 jej skladieb.

Eva Biháryová-Rózsová je matkou hudobníka a producenta Oskara Rózsu, ktorý spolupracuje s R. Müllerom či J. Kirschnerovou. Podľa kritík bola Eva Biháryová-Rózsová impozantne disponovanou speváčkou so špecificky zafarbeným hlasom a na rozdiel od odbornej kritiky širšie obecenstvo nedocenilo jej zjavné kvality.


Zdroj: M. Wallent



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Mária Pavlijová: Prvá rómska baletka, ktorá si splnila svoj tanečný sen.

Balet je pre mnohých ľudí symbolom elegancie, krásy a náročného umenia. No pre Máriu Pavlijovú je balet viac než len tanec – je to spôsob života, ktorý jej otvoril dvere na medzinárodnú scénu. Mária je zrejme prvou rómskou baletkou na Slovensku, a hoci jej cesta nebola vždy jednoduchá, vďaka svojmu talentu a vytrvalosti dosiahla uznanie nielen doma, ale aj v zahraničí.

Showbiz

Minúta pravdy s Tomášom Botlóm: Toto ešte nikto neurobil.

V našej rubrike Minúta pravdy sme vyspovedali speváka Tomáša Botlóa, ktorý mal za úlohu v priebehu jednej minúty odpovedať na rôzne otázky. Ako sa mu darilo?