14.10.2024 Správy

Veľké zdražovanie od nového roka. Ako na to reagujú Rómovia?

Foto: Gipsy Television

Od januára čaká Slovensko rast cien v dôsledku zvýšenia DPH z 20 % na 23 %. Tento krok, spolu s novými daňami pre energetické a telekomunikačné firmy a bankovými odvodmi, sa podľa odborníkov prejaví v podobe vyšších cien základných tovarov a služieb. Čo si o tom myslia Rómovia? Pýtali sme sa na ich názor.

Základná sadzba DPH sa od nového roka zvýši na 23 % pre väčšinu tovarov a služieb. Základné potraviny, lieky, zdravotnícke pomôcky, knihy, časopisy, vstupy do fitness centier či ubytovacie služby, budú mať sadzbu 5 %. Od roku 2025 bude na Slovensku zavedená transakčná daň, ktorá sa bude vzťahovať na bankové prevody. Podnikatelia budú platiť daň vo výške 0,40 % z každej transakcie, s maximálnou sumou 40 eur za jednu transakciu. Na výbery z bankomatov alebo na pobočke sa bude uplatňovať vyššia sadzba 0,8 %, čo znamená, že pri výbere hotovosti bude táto transakcia viac zdanená. Transakčná daň sa bude týkať právnických osôb a živnostníkov, nie bežných občanov. Všetci slovenskí živnostníci si do konca marca 2025 budú musieť založiť podnikateľský účet, cez ktorý budú vykonávať finančné transakcie spojené s podnikaním.

Zavádza sa aj nová daň vo výške 24 % pre firmy so zdaniteľným príjmom nad 5 miliónov eur. Zároveň sa znižuje sadzba dane z 15 na 10 % pre malé firmy a navyšuje sa hranica pre jej uplatnenie zo 60 na 100 tisíc eur. Zmeny sa dotknú aj osobitného odvodu z podnikania v regulovaných odvetviach. Medzi firmy platiace odvod sa zaradia rafinérie, pre ktoré je sadzba na úrovni 30 % ročne. Pre mobilných operátorov sa zvýši sadzba na 18,908 % ročne v horizonte 15 rokov.

Odborníci poukazujú, že tieto, ale j iné zmeny v konečnom dôsledku ovplyvnia ceny tovarov a služieb. „Zvýšenie DPH a miestnych daní spolu s poklesom daňových bonusov a ďalšími plánovanými opatreniami vrátane dosahov dane z finančných transakcií zhoršia životné podmienky bežných ľudí, najmä v období, keď ešte stále čelia vysokým nákladom spôsobeným infláciou a zdražovaním,“ uviedla vo svojom vyjadrení Rada predsedov odborových zväzov KOZ SR.

Štát tvrdí, že nemá iné riešenie, ak Slovensko nechce zbankrotovať. „Neočakávam, že pri takejto masívnej konsolidácii každý povie, že s návrhom rozpočtu súhlasí. My však chceme doručiť zodpovedný rozpočet, aby Slovensko nešlo gréckou cestou, nechceme, aby Slovensko zbankrotovalo,“ okomentoval minister financií Ladislav Kamenický. Zákon roka preto pôjde do parlamentu tak, ako je navrhnutý. „Sú ešte dve témy, ktoré budeme riešiť, hovoríme o zdravotníkoch a tiež o energopomoci,“ dodal Kamenický.

Kým sa už otvorene hovorí o približne 30-percentnom náraste cien plynu od budúceho roka, vláda zatiaľ neodhadla presný vývoj cien tepla. Jozef Holjenčík, predseda úradu (ÚRSO) s rozhodovacou právomocou v tejto oblasti, však na energetickej konferencii uviedol, že najväčší nárast by sa mal pohybovať okolo 10 percent pre domácnosti.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Na košickom Luníku IX menia životy rómskych detí.

Základná škola na košickom Luníku IX dlhodobo mení životy rómskych detí k lepšiemu. A teraz prichádza ďalší významný krok – základná a materská škola sa čoskoro zlúčia. Spolu vytvoria ešte silnejšie zázemie pre rozvoj a vzdelávanie detí z tohto prostredia.

Showbiz

Minúta pravdy: Mega M to dal na pána. Ako odpovedal na nečakané otázky?

Je tu ďalšia epizóda relácie Minúta pravdy, tentokrát s raperom Mega M, vlastným menom Marekom Kuruczom. Ako sa mu darilo? Otázky boli pestré a nesúviseli s jeho rapovou kariérou, čo Mega M premenil na príležitosť ukázať inú stránku svojej osobnosti.