20.06.2024 SPRÁVY

V Lastovciach horelo. Rodine, ktorá prišla o všetko, vyhlásili zbierku.

Foto: K. Gore

Dobrovoľní hasiči z obce Michaľany zasahovali pri požiari domu v Lastovciach. Rodine zhorelo všetko. Priatelia im chú pomôcť a preto vyhlásili zbierku.

Dávid a Anika prišli o strechu nad hlavou. Zobral im ju požiar, ktorý vypukol v stredu v ranných hodinách. Ste všetci v poriadku?” Pýtala sa rodiny na sociálnej sieti, pravdepodobne ich priateľka. Manželia s deťmi sú v poriadku, ale majú hlavu v smútku. Urgentne potrebujú financie na opravu svojej nehnuteľnosti.

Chcel by som poprosiť o pomoc pre Dávida a Aniku Tokárových. Dnes v ranných hodinách ich postihlo nešťastie, požiar rodinného domu. Všetko im zničil. Chcel by som poprosiť ešte raz o pomoc, ktorú teraz potrebujú. Kto môže pomôcť, nech ma kontaktuje. Ide o finančnú zbierku,” napísal na sociálnej sieti Kamil Gore.

Pozriad domu, romska rodina, Lastovce
Tokárovci z Lastoviec prišli od dom. Foto: K. Gore

Požiarov vraj bude pribúdať

Požiare v domoch, kde žijú Rómovia, sú v letnom období časté. Pred niekoľkými dňami to konštatoval prezident Hasičského a záchranného zboru Adrián Mifkovič. Problémom pri zásahoch je aj prístup k jednotlivým horiacim objektom, keďže často medzi nimi neexistuje cesta alebo chodník. Podľa prezidenta skrátenie doby zásahu môže zabrániť úmrtiam, ktorým by sa inak dalo predísť.

Dva požiare v Stropkove

V Stropkove v lokalite Za jarkom vznikol 17. apríla požiar. O strechu nad hlavou prišlo 41 obyvateľov. Koncom mája vznikol v rovnakej lokalite rozsiahlejší požiar. O strechu nad hlavou prišli 84 ľudí. Pri obidvoch požiaroch mesto zabezpečilo dočasné ubytovanie 102 obyvateľom v stanovom mestečku v areáli tamojšej základnej školy.

Osada v Stropkove
Osada v Stropkove. Foto: Gipsy Television

„Represia je päťkrát, možno desaťkrát drahšia ako prevencia. Obydlia nie sú v dobrom stave. Vidím to sám, keď chodím po celom Slovensku. Je otázka času, kedy znova bude horieť, horieť, horieť,“ povedal pred niekoľkými dňami splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Alexandar Daško.

Pozrite si reportáž, ktorú sme nakrútili po prvom požiari v Stropkove. 



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Klavirista Miroslav Rác bude spolupracovať so slávnym režisérom Stevenom Spielbergom.

Uznávaný režisér, ktorý patrí k špičke svetovej kinematografie, vraj chystá nový film o holokauste. Hudbu doň má komponovať Róm z Levíc. S Miroslav Rácom sa rozprávala redaktorka Ivana Cibuľová.

Showbiz

Ľudia sú nespokojní s víťazkou Miss Euro Roma. Ktorá teda mala vyhrať?

Potom čo Sára Rigová zo Zlatých Klasov získala titul Miss Euro Roma 2024, internet zaplavila kritika. Ľudia jej víťazstvo neprajú a niektorí dokonca tvrdia, že v súťaži boli krajšie finalistky.