11.06.2024 SPRÁVY

V Čadci zbúrali bytovku, v ktorej žili Rómovia.

Archívne foto/ L. Švancár

Šesťdesiatročný zdevastovaný bytový dom na Moyzesovej ulici v Čadci zbúrali. Informovala o tom čadčianska radnica na sociálnej sieti.

Na pozemku vyrastie nová budova. Kým sa to stane, využívaný bude ako dočasné parkovisko.

Bytový dom s 31 bytmi predala čadčianska radnica súkromnému vlastníkovi v polovici roka 2021. Firma HNT Company dom kúpila za 421.000 eur, pričom v tom čase v ňom bolo obývaných sedem bytov.

"Hoci sa predaj budovy uskutočnil pred troma rokmi, nový majiteľ nemal záujem riešiť vzťahy s nájomníkmi, aj keď podľa kúpnej zmluvy s kúpou budovy prevzal aj nájomné vzťahy," pripomenula radnica.

Vydaniu búracieho povolenia a samotným búracím prácam predchádzali opakované stretnutia za účasti majiteľov budovy, nájomníkov a splnomocnenca vlády pre rómske komunity.

Rómovia, ktorí v bytovke žili boli so situácie nespokojní. Ešte začiatkom apríla sa obávali, že skončia na ulici. "My sme za byty platili, nemali sme voči mestu žiadny dlh. Myslím, že mesto malo za nás zodpovednosť. Nemalo nás predávať akoby sme boli nejaký dobytok," povedal jeden z nájomníkov Milan Baláž pre TASR. Od vlastníka bytovky ľudia očakávali, že im pomôže získať ubytovanie. Za peniaze, ktoré im ponúkol podľa Baláža nekúpia v Čadci ani pozemok.

Matúš Návrat za HNT company ešte v apríli ubezpečil, že sa snažia hľadať pozitívne a konštruktívne ľudské riešenie. "Pre tri rodiny sme na základe ich požiadaviek toto riešenie našli. Ďalšie dve rodiny majú požiadavky na financovanie nehnuteľnosti, ktorú si hľadajú, ale zatiaľ sa ju nedarí nájsť. Zakaždým, keď nájdu nejakú ponuku, je už konkrétna nehnuteľnosť predaná alebo rezervovaná, no z našej strany je vždy maximálna snaha riešiť to čo najrýchlejšie," ubezpečil.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Klavirista Miroslav Rác bude spolupracovať so slávnym režisérom Stevenom Spielbergom.

Uznávaný režisér, ktorý patrí k špičke svetovej kinematografie, vraj chystá nový film o holokauste. Hudbu doň má komponovať Róm z Levíc. S Miroslav Rácom sa rozprávala redaktorka Ivana Cibuľová.

Showbiz

Ľudia sú nespokojní s víťazkou Miss Euro Roma. Ktorá teda mala vyhrať?

Potom čo Sára Rigová zo Zlatých Klasov získala titul Miss Euro Roma 2024, internet zaplavila kritika. Ľudia jej víťazstvo neprajú a niektorí dokonca tvrdia, že v súťaži boli krajšie finalistky.