23.07.2024 SPRÁVY

Úrad splnomocnenca vlády pripravuje pietne podujatie pri príležitosti Pamätného dňa rómskeho holokaustu.

Archívne foto/ TASR/Dušan Hein

Medzinárodný deň spomienky na holokaust Rómov si z iniciatívy poľských Rómov pripomína celý svet od 90. rokov 20. storočia na pamiatku likvidácie tzv. "cigánskej" časti koncentračného tábora v Osvienčime – Auschwitz.

V júli roku 1944 deportovali nacisti časť rómskych väzňov z Osvienčimu do koncentračných táborov v Buchenwalde a Birkenau. Po ich odchode ohlásili Blocksperre – uzavretie blokov, a v noci z 2. na 3. augusta 1944 usmrtili v plynových komorách zvyšných 2 897 Rómov. Išlo o mužov, ženy, starcov a deti.

Pre túto tragickú udalosť organizuje Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity pietne podujatie, ktoré sa uskutoční 2. augusta v Múzeu Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici.

Podujatie je spojené s výstavou ruských Rómov, ktorí bojovali počas 2. svetovej vojny. Výstava nesie názov Cigánska tragédia a Úradu ju zapožičali z Ruska. Pietne podujatie sa uskutoční pod záštitou predsedu vlády Roberta Fica.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Mamuko Berci odhalili: Kto varí, pije a koho chcú ženy?

V ďalšom vydaní našej obľúbenej rubriky “Minúta pravdy” sme si posvietili na populárne spevácke duo Mamuko Berci. Títo bratia, pôvodom z komunity Olasských Rómov, sú známi nielen na Slovensku, ale aj v susednom Česku a Maďarsku. Ich energická hudba a zábavné vystupovanie im priniesli obrovskú popularitu a fanúšikovskú základňu, ktorá každým dňom rastie.

Showbiz

Po náročnom lete: Kde si oddýchnu známi speváci?

Leto pomaly končí, no dovolenkové plány známych osobností ešte nekončia. Oslovili sme niekoľkých spevákov a speváčku, aby sa s nami podelili o svoje dovolenkové zážitky a plány.