29.07.2024 SPRÁVY

Trebišov predáva bytovku s 27 bytmi za 300-tisíc eur. Žijú v nej Rómovia.

Foto: Gipsy Television

Podľa znaleckého posudku je hodnota celej bytovky na Zimnej ulici v Trebišove s 27 bytmi 297 tisíc eur. 

Kým mestské zastupiteľstvo v Trebišove v polovici júna zrušilo verejnú obchodnú súťaž na odkúpenie bytového domu, agentúra TASR priniesla informáciu, že mesto na úradnej tabuli zverejnilo informáciu o predaji nehnuteľnosti, v ktorej žijú Rómovia.

Mesto súťaž zrušilo preto, že sa do nej zapojil len jeden záujemca, ktorý ponúkol menšiu sumu, než mesto požadovalo, teda 297 tisíc eur. Podľa TASR má práve táto košická firma od mesta predsa len kúpiť nehnuteľnosť s vyše 600 m² zastavanej plochy. Do uzávierky sa nám so spoločnosťou Sténia nepodarilo skontaktovať.

Mesto bytovku nechce.

Predávaný bytový dom v úplnom centre mesta postavili v roku 1960. Nachádza sa v ňom 27 bytov, v ktorých žijú prevažne Rómovia. S mestom majú uzatvorené nájomné zmluvy, pričom trinásť rodín má zmluvy uzatvorené na neurčitý čas. Obyvatelia bytovky sú už niekoľko mesiacov v strese, či prídu o strechu nad hlavou. Podľa mesta bytový dom vyžaduje celkovú rekonštrukciu a energetické zefektívnenie.

“V súčasnosti bytový dom pre mesto Trebišov negeneruje pridanú hodnotu, pričom máme za to, že v rukách súkromného investora by uvedený bytový dom a priľahlý priestor mohli byť zrevitalizované a vytvorené vhodné podmienky pre obyvateľov žijúcich v bytovom dome a jeho okolí. Vzhľadom na vysokú finančnú náročnosť celkovej rekonštrukcie bytového domu sa mesto Trebišov rozhodlo ponúknuť bytový dom na predaj možnému súkromnému investorovi,” uviedol primátor Trebišova Marek Čižmár na rokovaní poslancov.

Mesto už raz chcelo dostať Rómov z centra mesta.

Pred 11 rokmi vtedajší primátor Marián Kolesár, v súčasnosti poslanec mestského zastupiteľstva, chcel presťahovať nájomníkov z bytovky na Zimnej ulici do tamojšej osady na konci mesta. Bytový dom vraj chcelo mesto zbúrať.

Mnohí z nájomcov boli integrovaní Rómovia. Napríklad Jaroslav Pulko vtedy pre Gipsy Television uviedol, že do rekonštrukcie bytu investoval 7 tisíc eur. Byt tam kúpil aj svojmu synovi. “Byt sme zrekonštruovali, vrazili sme do prerábky veľa peňazí a mesto nás teraz chce poslať do osady,” povedal Pulko pre Gipsy Television.

Rómska osada v Trebišove je situovaná na konci mesta, v blízkosti bývalej pekárne. Podľa odhadov v nej žije viac ako 6 tisíc ľudí. Geto tvoria chatrče, rodinné domy, nízko štandardné domy a bytovky. Osada je známa nielen nelegálnou úžerou, ale aj prostitúciou a fetovaním.



"Na území osady je vhodný pozemok, kde sa postavia bytové jednotky, v ktorých budú ubytovaní obyvatelia mestských bytov, ktorí si neplnia povinnosti a to ohľadom platenia nájmu a energií, a ktorí výraznou mierou prispeli k zničeniu, vybývaniu obytného domu," uviedol pred 11 rokmi pre Gipsy Television Július Seelecký, vtedajší prednosta MÚ Trebišov.

Na prípad ako prvá poukázala Gipsy Television. Následne o zámere mesta Trebišov informovali ďalšie médiá a k presťahovaniu ľudí do osady nedošlo.

Nájomníci nevedia, čo s nimi bude.

Gipsy Television už kontaktovali tí istí nájomníci ako pred 11 rokmi. Obávajú sa toho, či skončia na ulici, alebo im nový majiteľ bytového domu ponúkne náhradné ubytovanie. O predaji nehnuteľnosti sa v meste hovorilo dlhšiu dobu. Spomína sa aj rekonštrukcia bytového domu. Či si však nový majiteľ ponechá súčasných nájomníkov, sa nám nepodarilo zistiť. Článok budeme aktualizovať.

Pozrite si reportáž, ktorú sme nakrútili
v spomínanej bytovke v roku 2019.

Pre sledovanie videa sa zaregistrujte a vyberte si jednu z našich možností predplatného. Môžete si zakúpiť jednorazové pozretie tohto videa alebo mesačné predplatné, ktoré vám umožní prístup ku všetkým prémiovým videám. Užite si exkluzívny obsah a buďte medzi prvými, ktorí uvidia nové videá!

Jednorazový prístup: Ideálne, ak chcete vyskúšať naše služby.
Mesačné predplatné: Neobmedzený prístup ku všetkým prémiovým videám.

Prihláste sa teraz a objavte množstvo exkluzívneho obsahu, ktorý stojí za to vidieť! 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Mamuko Berci odhalili: Kto varí, pije a koho chcú ženy?

V ďalšom vydaní našej obľúbenej rubriky “Minúta pravdy” sme si posvietili na populárne spevácke duo Mamuko Berci. Títo bratia, pôvodom z komunity Olasských Rómov, sú známi nielen na Slovensku, ale aj v susednom Česku a Maďarsku. Ich energická hudba a zábavné vystupovanie im priniesli obrovskú popularitu a fanúšikovskú základňu, ktorá každým dňom rastie.

Showbiz

Po náročnom lete: Kde si oddýchnu známi speváci?

Leto pomaly končí, no dovolenkové plány známych osobností ešte nekončia. Oslovili sme niekoľkých spevákov a speváčku, aby sa s nami podelili o svoje dovolenkové zážitky a plány.