20.06.2024 SPRÁVY

Študenti, brigádujete na dohodu? Na toto nezabudnite!

Ilustračné foto Gipsy Television

Počas letných prázdnin si mnoho študentov hľadá brigádu. Ak so svojím zamestnávateľom uzavrú dohodu o brigádnickej práci študentov, majú právo uplatniť si odvodovú odpočítateľnú položku.

Ide o tzv. odvodovú úľavu. Znížia si ňou vymeriavací základ na platenie poistného na dôchodkové poistenie. Z výplaty im tak zostane v peňaženke viac.

„O určenie dohody na účely uplatnenia odvodovej odpočítateľnej položky môžu požiadať v jednom kalendárnom mesiaci len u jedného zamestnávateľa a len na jednu dohodu o brigádnickej práci študentov. Ak majú viacero dohôd (brigád), na ostatné si už odvodovú úľavu uplatniť nemôžu,” uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Tzv. odvodová úľava predstavuje 200 eur za kalendárny mesiac. Ak má brigádujúci študent vymeriavací základ na základe určenej dohody nižší ako 200 eur za mesiac, odvodová úľava je v sume tohto vymeriavacieho základu. Ak je jeho vymeriavací základ vyšší ako 200 eur, študent platí poistné na dôchodkové poistenie z vymeriavacieho základu, ktorý sa určí ako rozdiel medzi mesačným príjmom alebo priemerným mesačným príjmom a sumou 200 eur.

Brigádnici môžu zarobiť toľko, na akej sume sa dohodnú so zamestnávateľom, resp. viacerými zamestnávateľmi. Sociálna poisťovňa výšku príjmu z brigád neobmedzuje – obmedzená je len výška odvodovej úľavy na sumu 200 eur mesačne, pričom v jednom kalendárnom mesiaci si ju študent môže uplatniť len na jednu dohodu o brigádnickej práci študentov.

Pri platení poistného za zamestnávateľa na účely úrazového a garančného poistenia sa odvodovo odpočítateľná položka v sume 200 eur neodpočítava.

STIAHNITE SI FORMULÁR PRE ZAMESTNÁVATEĽA

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Klavirista Miroslav Rác bude spolupracovať so slávnym režisérom Stevenom Spielbergom.

Uznávaný režisér, ktorý patrí k špičke svetovej kinematografie, vraj chystá nový film o holokauste. Hudbu doň má komponovať Róm z Levíc. S Miroslav Rácom sa rozprávala redaktorka Ivana Cibuľová.

Showbiz

Ľudia sú nespokojní s víťazkou Miss Euro Roma. Ktorá teda mala vyhrať?

Potom čo Sára Rigová zo Zlatých Klasov získala titul Miss Euro Roma 2024, internet zaplavila kritika. Ľudia jej víťazstvo neprajú a niektorí dokonca tvrdia, že v súťaži boli krajšie finalistky.