25.10.2024 Správy

Skončí jediné Dokumentačno-informačné centrum rómskej kultúry v Prešove?

Nakrúcanie Dokumentačno-informačného centra rómskej kultúry. Zdroj: ŠVK
Autor: Róbert Hamburgbadžo

Štátna vedecká knižnica v Prešove musí šetriť. Toto opatrenie jej nariadilo Ministerstvo kultúry, a tým sa dostáva do ohrozenia jediné Dokumentačno-informačné centrum rómskej kultúry v Prešove.

Štátna vedecká knižnica v Prešove založila v roku 2012 Dokumentačno-informačné centrum rómskej kultúry, ktoré uchováva informácie o rómskej kultúre – hudbe, jazyku, tradíciách a ďalších aspektoch života rómskej komunity.

Vedúcim oddelenia je Roman Čonka, zakladateľ jediných rómskych novín Romano nevo ľiľ. Medzi ďalšie zamestnankyne patrí Erika Godlová a Jana Gáborová Kroková. Centrum má celkovo päť zamestnancov.

Hrozí, že pre úsporné opatrenia zanikne jediné Dokumentačno-informačné centrum rómskej kultúry? Ministerstvo kultúry pre Gipsy Television potvrdilo, že zriaďovateľovi knižnice nariadilo začať s úspornými opatreniami.

„V súlade s prijatými konsolidačnými opatreniami na ozdravenie verejných financií realizuje ministerstvo viazanie desať percent výdavkov na štátnu a verejnú správu v rámci kapitoly. Uvedené opatrenie sa týka aj Štátnej vedeckej knižnice v Prešove,“ uviedla Petra Bačinská, vedúca Oddelenia komunikácie Ministerstva kultúry SR.

Podľa našich informácií už vedenie Štátnej vedeckej knižnice podniká potrebné kroky a údajne uvažuje o zrušení Dokumentačno-informačného centra rómskej kultúry. Ročne má ušetriť 60 000 eur. Riaditeľovi knižnice, Ľubomírovi Balážovi, sme poslali otázky, na ktoré však do uzávierky neodpovedal.

Podľa našich informácií vo štvrtok knižnicu navštívil splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity. Článok budeme priebežne aktualizovať.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Mária Pavlijová: Prvá rómska baletka, ktorá si splnila svoj tanečný sen.

Balet je pre mnohých ľudí symbolom elegancie, krásy a náročného umenia. No pre Máriu Pavlijovú je balet viac než len tanec – je to spôsob života, ktorý jej otvoril dvere na medzinárodnú scénu. Mária je zrejme prvou rómskou baletkou na Slovensku, a hoci jej cesta nebola vždy jednoduchá, vďaka svojmu talentu a vytrvalosti dosiahla uznanie nielen doma, ale aj v zahraničí.

Showbiz

Minúta pravdy s Tomášom Botlóm: Toto ešte nikto neurobil.

V našej rubrike Minúta pravdy sme vyspovedali speváka Tomáša Botlóa, ktorý mal za úlohu v priebehu jednej minúty odpovedať na rôzne otázky. Ako sa mu darilo?