11.06.2024 SPRÁVY

Rómske hroby boli kedysi najskromnejšie, dnes sú však najhonosnejšie. Tie zo Žehry vám vyrazia dych.

Foto: Gipsy Television

Rómske hroby boli v minulosti najskromnejšie. Dnes je to inak – patria k tým najhonosnejším. Ľudia chcú svojim zosnulým vzdať čo najväčšiu úctu, nech to stojí čokoľvek.

Tabule s vyobrazením nebožtíka v životnej veľkosti či dokonca krypty. Aj to môžete vidieť na niektorých slovenských cintorínoch. "Úcta k mŕtvym má svoje miesto v kultúre a Rómovia sa takto prezentujú," povedal pre Gipsy Television Alexander Mušinka, kultúrny antropológ.

Honosné pomníky sú veľmi detailné, zdobené sochami, reliéfmi a bohatými ornamentami. Novinkou sú reálne fotografie, čo odráža úctu a lásku k zosnulým. "Takýto druh náhrobných kameňov nie je štandardný na Slovensku. Skôr odzrkadľuje snahu rodiny ukázať význam alebo domnelý význam toho človeka," povedal A. Mušinka.

S kamerou sme sa boli pozrieť na cintoríne v Žehre, kde môžete vidieť monumentálne pomníky. "U nás v Žehre je to tradícia. Keď niekto dá urobiť pomník svojmu príbuznému, iná rodina zase chce dať urobiť niečo lepšie. Keď vidím ten pomník a tú fotografiu, aj tým ukazujú, ako milovali svojho príbuzného," povedal pre Gipsy Television Stanislav Mižigar, obyvateľ obce Žehra.

Pozrite si, ako vyzerajú hroby v Žehre.



Preskočiť reklamu

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Klavirista Miroslav Rác bude spolupracovať so slávnym režisérom Stevenom Spielbergom.

Uznávaný režisér, ktorý patrí k špičke svetovej kinematografie, vraj chystá nový film o holokauste. Hudbu doň má komponovať Róm z Levíc. S Miroslav Rácom sa rozprávala redaktorka Ivana Cibuľová.

Showbiz

Ľudia sú nespokojní s víťazkou Miss Euro Roma. Ktorá teda mala vyhrať?

Potom čo Sára Rigová zo Zlatých Klasov získala titul Miss Euro Roma 2024, internet zaplavila kritika. Ľudia jej víťazstvo neprajú a niektorí dokonca tvrdia, že v súťaži boli krajšie finalistky.