24.10.2024 Správy

Revolúcia vo vzdelávaní: Slovensko konečne rieši dlhoročnú segregáciu rómskych žiakov.

Na fotografii sú žiaci ZŠ z košického Luníka IX.
Zdroj: Gipsy Television

Na odstránenie segregácie rómskych žiakov bude použitých takmer 7 miliónov eur z fondov Európskej únie. Cieľom je zlepšiť prístup rómskych detí k inkluzívnemu vzdelávaniu a ukončiť prax, kde sa rómski žiaci vzdelávajú prevažne v segregovaných školách alebo triedach.

Ministerstvo školstva plánuje zaviesť opatrenia, ktoré zabránia tomu, aby rómske deti chodili do škôl nachádzajúcich sa priamo v osadách alebo do škôl, kde sa vzdelávajú prevažne žiaci z tej istej komunity. Rezort chce preto počas pilotnej fázy overiť riešenia, ktoré sa neskôr uplatnia vo všetkých základných školách, ktoré navštevujú žiaci rómskeho pôvodu.

Do pilotnej fázy národného projektu je zapojených dvanásť samospráv. Medzi nimi sú mesto Stará Ľubovňa, bratislavská mestská časť Podunajské Biskupice, Detva, Lučenec, Vyškovce nad Ipľom, Zvolen, Trebišov, Zlaté Klasy, Ostrovany, Rakúsy, Drahňov a Sady nad Torysou.

Minulý rok ministerstvo vydalo príručku, ktorá školám ponúka usmernenia na predchádzanie diskriminácii žiakov. „Nemusíme sa príliš venovať tomu, že tento problém bol na Slovensku desaťročia zanedbávaný. Napokon, dôsledkom je aj žaloba Európskej komisie vo veci porušenia európskej smernice o rasovej rovnosti,“ povedal minister školstva Tomáš Drucker.

Rezort školstva chce do konca roka pripraviť tzv. vzorové desegregačné štandardy. Školy si ich budú môcť zapracovať do svojich školských poriadkov. Navyše, na budúci rok spustí rediagnostiku detí, či neboli neprávom zaradené do špeciálnych škôl. Týkať sa to bude žiakov vo veku od 6 do 10 rokov, ktorí majú diagnózu ľahkého mentálneho postihnutia. Výskyt diagnostikovaného postihnutia je totiž päťnásobne vyšší ako u žiakov nerómskeho pôvodu. Ak kontrola odhalí pochybenia, žiakov cez tzv. adaptačné triedy presunú do bežného vzdelávania.

„Robíme to preto, aby sme každému dieťaťu na Slovensku dali šancu na lepší život. Je to dobré pre deti, je to dobré pre spoločnosť, je to dobré pre budúcnosť krajiny,“ dodal minister.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Mária Pavlijová: Prvá rómska baletka, ktorá si splnila svoj tanečný sen.

Balet je pre mnohých ľudí symbolom elegancie, krásy a náročného umenia. No pre Máriu Pavlijovú je balet viac než len tanec – je to spôsob života, ktorý jej otvoril dvere na medzinárodnú scénu. Mária je zrejme prvou rómskou baletkou na Slovensku, a hoci jej cesta nebola vždy jednoduchá, vďaka svojmu talentu a vytrvalosti dosiahla uznanie nielen doma, ale aj v zahraničí.

Showbiz

Minúta pravdy s Tomášom Botlóm: Toto ešte nikto neurobil.

V našej rubrike Minúta pravdy sme vyspovedali speváka Tomáša Botlóa, ktorý mal za úlohu v priebehu jednej minúty odpovedať na rôzne otázky. Ako sa mu darilo?