17.09.2024 Správy

Povodeň zasiahla Rómov v Plaveckom Štvrtku. Potrebujú čerpadlá.

Foto: Gipsy Television

Prívalové dažde, ktoré v posledných dňoch zasiahli západné Slovensko, spôsobili vážne problémy v mnohých obciach, vrátane Plaveckého Štvrtka, neďaleko Bratislavy. Povodne postihli viaceré domácnosti, medzi nimi aj rodiny z miestnej rómskej komunity.

Silné prívalové dažde spôsobili povodeň v obci Plavecký Štvrtok neďaleko Bratislavy, ktorá zasiahla aj rómsku komunitu. Voda sa rýchlo dostala do domov miestnych obyvateľov a spôsobila značné škody. 

Medzi postihnutými bol aj synovec a vnuk Aleny Oláhovej. „Začalo pršať, a potom už stúpala aj spodná voda a už to bolo,“ opisuje priebeh povodne Oláhová. Hoci ona sama škody neutrpela, jej rodina nemala také šťastie. „Mne škody nevznikli, ale synovec a vnuk mali poškodený nábytok, ktorý museli vyhodiť,“ vysvetlila.

Povodeň zasiahla Rómov v Plaveckom Štvrtku

V obci sa rýchlo zorganizovala pomoc. Starosta Benkovič spolu s miestnymi hasičmi a dobrovoľníkmi začali okamžite odsávať vodu z najpostihnutejších domov. „Hasiči boli vyťažení, mali toho veľa, ale robili, čo mohli. Nakoniec doniesli čerpadlá a hadice, ktoré pomohli odstrániť najväčšiu vodu z domov,“ uviedla Oláhová.

Starosta obce Radoslav Benkovič opísal vzniknutú situáciu ako nepredvídateľnú a vážnu. „Je to jednoducho prívalový dážď alebo povodeň spôsobená prívalovými dažďami. Kto potreboval pomoc, tomu sme ju poskytli. Pomáhali sme v rámci našich technických, ale aj ľudských možností. Hasiči sú momentálne vyťažení, keďže bojujú s viacerými kritickými situáciami v okolitých oblastiach. My sme im poskytli techniku, najmä čerpadlá, a pomáhali sme, kde to bolo možné,“ uviedol starosta. Vysvetlil tiež, že najväčšie obavy vzbudzujú okolité vodné toky, ktoré hrozia, že sa vylejú a spôsobia ešte väčšie škody.

Povodeň zasiahla Rómov v Plaveckom Štvrtku

Do pomoci sa zapojil aj poslanec Národnej rady SR Viliam Tankó, ktorý zabezpečil ďalšie vybavenie pre postihnutých obyvateľov.

„Dnes sa nám podarilo vybaviť 6 čerpadiel, gumáky a pršiplášte pre tých, ktorí to najviac potrebovali. Snažíme sa, aby ľudia mali základné prostriedky na zvládnutie tejto situácie,“
povedal Tankó. Tamojší obyvatelia ale potrebujú viac čerpadiel. Tie, ktoré majú im nestačia na odčerpanie vody, ktorá sa dostáva do ich domov. 

Situácia sa podľa meteorologických predpovedí už nebude ďalej zhoršovať. „Predpovede hovoria, že sa situácia nebude eskalovať. Naopak, mala by sa zlepšovať. Ľudia si museli v prvom rade pomôcť sami, ale tam, kde to nebolo možné, sme sa snažili pomôcť technickými prostriedkami, hasičmi alebo inými dobrovoľníkmi,“ uviedol starosta Benkovič.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Ako požiadať o ošetrovné pri chorobe dieťaťa alebo zatvorení školy?

So začiatkom školského roka prichádza aj obdobie zvýšených respiračných chorôb, medzi ktoré patrí aj COVID-19. Pre rodičov to znamená zvýšenú ostražitosť, ale aj možnosť čeliť situáciám, keď je potrebné zostať doma s chorým dieťaťom.

Showbiz

Gyöngyi Bodišová dostala druhú šancu. Využije ju?

Gyöngyi Bodišová, víťazka Česko Slovensko má talent 2015, sa opäť vrátila do centra pozornosti. Po problémoch, ktoré jej spôsobili zrušené koncerty, teraz zažiarila v maďarskom X Factore, kde svojim spevom dojala porotu.