13.09.2024 Správy

Počasie: V okrese Malacky a v obciach Trnavského kraja sú v pohotovosti.

Ilustračné foto Gipsy Television

V okrese Malacky vyhlásili mimoriadnu situáciu pre trvalý dažď a očakávané zrážky v povodí rieky Moravy. Viaceré obce v Trnavskom kraji prijali povodňové opatrenia, pričom tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili v štyroch obciach. 

V okrese Malacky vyhlásili od piatkového poludnia mimoriadnu situáciu kvôli pretrvávajúcemu dažďu a očakávaným zrážkam v českom povodí rieky Moravy. Informovalo o tom Ministerstvo vnútra SR (MV SR). K rovnakému kroku pristúpilo aj mesto Bratislava.

Povodňové aktivity v Trnavskom kraji

V piatok popoludní vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity starostovia obcí Hubice, Ňárad, Ohrady a Oľdza v okrese Dunajská Streda. V obci Váhovce (okres Galanta) platí druhý stupeň povodňovej aktivity. „Centrálne monitorovacie stredisko MV SR eviduje celkovo dva prípady druhého stupňa a štyri prípady tretieho stupňa povodňovej aktivity,“ spresnilo ministerstvo.

V meste Myjava vyhlásil druhý stupeň povodňovej aktivity primátor mesta v dôsledku neustávajúceho prívalového dažďa, ktorý spôsobuje stúpanie hladín rieky Myjava a jej prítokov.

Komplikácie na cestách

Nepriaznivé počasie výrazne komplikuje dopravu v Trnavskom kraji. Cesta prvej triedy zo Senice smerom do Českej republiky je ťažko prejazdná kvôli vode a bahnu z okolitých polí. Podobná situácia je na ceste medzi Plaveckým Petrom a Prievalmi, kde sa spolu s vodou dostáva na cestu aj bahno. Zaplavené sú tiež cesty medzi Petrovou Vsou a Šaštínom-Strážami a medzi mestom Gbely a obcou Smolinské.

Podľa informácií Zelenej vlny STV sa na ceste za Kopčanmi smerom na Kúty prepadol strom, ktorý blokuje jeden jazdný pruh.

Varovanie meteorológov

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje na ďalší vzostup hladín riek, najmä na Morave a Dunaji, ale aj na prítokoch Malých Karpát. „Hladiny stúpajú najmä v povodí Myjavy, Moravy a prítokoch Malých Karpát. Výrazný vzostup evidujeme aj na hornej časti slovenského úseku Moravy a Dunaja,“ informovali meteorológovia.

Do sobotného rána očakávajú kulmináciu vodných tokov najmä v západných a stredných častiach Slovenska, pričom prvý a druhý stupeň povodňovej aktivity môže byť dosiahnutý v niektorých oblastiach. Na dolných úsekoch Moravy a Dunaja môže kulminácia pokračovať aj na začiatku budúceho týždňa.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Ako požiadať o ošetrovné pri chorobe dieťaťa alebo zatvorení školy?

So začiatkom školského roka prichádza aj obdobie zvýšených respiračných chorôb, medzi ktoré patrí aj COVID-19. Pre rodičov to znamená zvýšenú ostražitosť, ale aj možnosť čeliť situáciám, keď je potrebné zostať doma s chorým dieťaťom.

Showbiz

Gyöngyi Bodišová dostala druhú šancu. Využije ju?

Gyöngyi Bodišová, víťazka Česko Slovensko má talent 2015, sa opäť vrátila do centra pozornosti. Po problémoch, ktoré jej spôsobili zrušené koncerty, teraz zažiarila v maďarskom X Factore, kde svojim spevom dojala porotu.