11.09.2024 Správy

Osobné bankroty naďalej pomáhajú ľuďom zbaviť sa dlhov.

Ilustračné foto

V auguste zbankrotovalo 688 ľudí. Možno si poviete, že vás sa to netýka, ale pravdou je, že mnohí ľudia ani nevedia, že osobný bankrot môže byť riešením ich finančných problémov. Čo to vlastne je a kto to využíva?

Osobný bankrot znamená, že už nedokážete splácať svoje dlhy a potrebujete pomoc. V auguste bolo zbankrotovaných viac mužov ako žien – až 428 mužov a 260 žien.

Najčastejšie sa do tejto situácie dostávajú ľudia s nižším vzdelaním, teda tí, ktorí majú ukončenú základnú alebo strednú školu. Len veľmi málo vysokoškolákov skončí v takejto situácii. Vyplýva to z analytických dát CRIF – Slovak Credit Bureau.

Až 96 z tých, ktorí v auguste vyhlásili osobný bankrot, boli ľudia bez domova. To je viac ako 14 % všetkých prípadov. Dokazuje to, že osobný bankrot môže byť riešením aj pre tých, ktorí už nemajú takmer nič, no potrebujú sa zbaviť dlhov, ktoré ich ťahajú ešte hlbšie.

Peniaze - euro

Ako to funguje?

Ak si neviete poradiť s dlhmi, môžete požiadať o osobný bankrot. Väčšina ľudí, presne 680 z 688, sa rozhodne pre takzvaný konkurz. To znamená, že všetok váš majetok sa zoberie a predá, aby sa pokryli vaše dlhy. Tých, ktorí sa rozhodli splácať dlhy podľa splátkového kalendára, bolo v auguste len osem.

Proces osobného bankrotu sa začína podaním žiadosti v Centre právnej pomoci, kde skontrolovanie a podanie žiadosti je bezplatné. Centrum vám poskytne konzultáciu a pomôže vám aj so skontrolovaním príloh. Nekontaktujte pochybné spoločnosti, ktoré si nechajú platiť za bezplatné služby, ktoré poskytuje Centrum. Všetky žiadosti o osobný bankrot musia byť podané cez Centrum právnej pomoci.

Centrum právnej pomoci - osobný bankrot


Existujú dve možnosti, ako sa dlžník môže oddlžiť:
1. Konkurz – Dlžník sa zbaví všetkých dlhov, ale príde o všetok majetok, ktorý má, aby sa ním pokryli dlhy.
2. Splátkový kalendár – Dlžník si ponechá svoj majetok, ale svoje dlhy bude splácať podľa dohodnutého kalendára.

Pre konzultáciu môžete kontaktovať Centrum právnej pomoci na tel. čísle 0650 105 100 alebo osobne v príslušnej kancelárii podľa miesta vášho trvalého bydliska. Centrum vám poskytne všetky potrebné informácie a poradí vám, ako ďalej postupovať. Tlačivo na podanie žiadosti nájdete online na stránke Centra alebo ho môžete získať v príslušnej kancelárii. Po vyplnení je potrebné tlačivo vlastnoručne podpísať a doručiť do kancelárie alebo poslať poštou.

Kde je to najhoršie?

Najviac bankrotov v auguste bolo v Prešovskom kraji (154 prípadov), potom v Banskobystrickom kraji (114) a Košickom kraji (98). Najlepšie si viedol Žilinský kraj, kde zbankrotovalo len 42 ľudí. Už štyri mesiace po sebe je to región s najnižším počtom bankrotov. Aj tieto dáta poskytol CRIF – Slovak Credit Bureau.

Osobný bankrot nie je hanba.

Pre mnohých ľudí je osobný bankrot možnosť, ako sa oslobodiť od neúnosných dlhov. Ak máte pocit, že sa vám dlhy vymykajú spod kontroly a neviete, ako ďalej, možno je toto cesta pre vás. Nezabudnite, že všetky kroky musia byť konzultované s Centrom právnej pomoci, kde vám so všetkým bezplatne pomôžu. 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Ako požiadať o ošetrovné pri chorobe dieťaťa alebo zatvorení školy?

So začiatkom školského roka prichádza aj obdobie zvýšených respiračných chorôb, medzi ktoré patrí aj COVID-19. Pre rodičov to znamená zvýšenú ostražitosť, ale aj možnosť čeliť situáciám, keď je potrebné zostať doma s chorým dieťaťom.

Showbiz

Gyöngyi Bodišová dostala druhú šancu. Využije ju?

Gyöngyi Bodišová, víťazka Česko Slovensko má talent 2015, sa opäť vrátila do centra pozornosti. Po problémoch, ktoré jej spôsobili zrušené koncerty, teraz zažiarila v maďarskom X Factore, kde svojim spevom dojala porotu.