22.07.2024 Správy

Ocenili talentovaných žiakov. Ich umelecké diela sú vystavené v Bratislave.

Foto: Romano kher - Rómsky dom

Občianske združenie Romano kher odovzdalo ocenenia talentovaným žiakom, ktorí sa prihlásili do súťaže Farebný svet - Coloriskeri luma 2024.

Úlohou žiakov zo základných, špeciálnych škôl, základných umeleckých škôl a z centier pre deti a rodiny bolo nakresliť alebo namaľovať nejakú rómsku osobnosť.

„Od učiteľov sme sa dozvedeli, že téma Rómske osobnosti na Slovensku bola najmä pre rómske deti veľmi inšpiratívna, povzbudzujúca a dodávajúca hrdosť. Pre deti z majoritnej spoločnosti je takáto téma príležitosťou oboznámiť sa s úspešnými Rómami,“ uviedla Agnes Horváthová z občianskeho združenia Romano kher - Rómsky dom.

Porota otvorila 32 obálok, v ktorých bolo 127 prác. Z nich vybrali a ocenili tie najlepšie. „Po minuloročnej téme, ktorá bola podobná, deti kreslili osobnosti, ktoré ich zaujali v rómskom televíznom magazíne. Paleta portrétov sa rozšírila o hudobníkov a hudobníčky, herečky, politikov a političky a ďalšie osobnosti známe z obrazoviek a sociálnych sietí,“ uviedla A. Horváthová.

Umelecké diela žiakov z rôznych kútov Slovenska si môžete pozrieť do konca júla v Univerzitnej knižnici v Bratislave.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Na košickom Luníku IX menia životy rómskych detí.

Základná škola na košickom Luníku IX dlhodobo mení životy rómskych detí k lepšiemu. A teraz prichádza ďalší významný krok – základná a materská škola sa čoskoro zlúčia. Spolu vytvoria ešte silnejšie zázemie pre rozvoj a vzdelávanie detí z tohto prostredia.

Showbiz

Minúta pravdy: Mega M to dal na pána. Ako odpovedal na nečakané otázky?

Je tu ďalšia epizóda relácie Minúta pravdy, tentokrát s raperom Mega M, vlastným menom Marekom Kuruczom. Ako sa mu darilo? Otázky boli pestré a nesúviseli s jeho rapovou kariérou, čo Mega M premenil na príležitosť ukázať inú stránku svojej osobnosti.