13.09.2024 Správy

Na Ukrajinu sa vráti 49 ľudí po výmene zajatcov s Ruskom.

Ilustračné foto

Ukrajina zaistila prepustenie 49 ľudí z ruského zajatia v rámci najnovšej výmeny zajatcov s Moskvou, oznámil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

"Ďalší návrat našich ľudí. Je to niečo, na čo vždy čakáme a na čom neúnavne pracujeme, aby sme to dosiahli... Musíme priviesť domov každého nášho človeka, vojaka aj civilistu," uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti X.

Ukrajinský líder priblížil, že v rámci výmeny sa vracajú na Ukrajinu vojaci, ale aj príslušníci národnej gardy, polície či pohraničnej stráže a civilisti. Podľa šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Andrija Jermaka prepustili z ruského zajatie konkrétne sedem civilistov. Jermak tiež uviedol, že boli prepustení aj Ukrajinci, ktorí sa zúčastňovali na obrane Mariupola a oceliarní Azovstaľ na juhu Ukrajiny.

Najnovšiu výmenu sprostredkovali Spojené arabské emiráty, uviedol hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky. Ukrajina nešpecifikovala, koľko Rusov v rámci výmeny prepustila, a Moskva sa k záležitosti zatiaľ nevyjadrila.

K výmenám zajatcov medzi Ruskom a Ukrajinou prichádza od začiatku invázie pomerne často. Piatková výmena bola v poradí druhou od spustenia prekvapivého cezhraničného vpádu ukrajinských síl do Ruska zo začiatku augusta.

Ukrajina tvrdí, že jej vojaci zajali od začiatku cezhraničného vpádu 600 ruských vojakov a že jej to pomôže prinavrátiť domov zajatých Ukrajincov. Ukrajinský komisár pre ľudské práva Dmytro Lubinec uviedol, že Ukrajine sa z ruského zajatia podarilo od začiatku invázie dostať už 3569 ľudí.

Zelenskyj: Západ má strach čo i len diskutovať o zostreľovaní ruských rakiet.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok obvinil západné štáty z toho, že "majú strach" čo i len spomenúť možnosť, že by v budúcnosti zostreľovali ruské rakety a drony namierené na Ukrajinu, hoci tak robia pri útokoch na Izrael. 

Ukrajinský prezident otázku zostreľovania ruských rakiet západnými štátmi otvoril na medzinárodnej konferencii v Kyjeve. "Ak spojenci spoločne zostreľujú rakety a drony na Blízkom východe, prečo ešte stále neexistuje podobné rozhodnutie o zostreľovaní ruských rakiet a Šáhidov na oblohe Ukrajiny?" uviedol Zelenskyj, ktorý dodal, že spojenci sa dokonca boja povedať, že na tejto veci pracujú.

Zelenskyj upozornil, že rakety a drony nemieria iba na ukrajinské územie, ale aj na susedné štáty. Váhanie Západu preto označil ako "poníženie pre demokratický svet".

Ukrajinský líder počas piatkového vystúpenia otvoril aj viacero ďalších tém. O ukrajinskej ofenzíve v ruskej Kurskej oblasti vyhlásil, že spomalila postup ruských síl na východe Ukrajiny. Situácia pri meste Pokrovsk v Doneckej oblasti je podľa neho síce komplikovaná, ale tento týždeň sa stabilizovala.

"Úprimne povedané, prinieslo to výsledky, ktoré sme očakávali. V Charkovskej oblasti bol nepriateľ zastavený, v Doneckej oblasti sa postup spomalil, hoci je to tam veľmi ťažké," uviedol Zelenskyj a dodal, že Rusko v Kurskej oblasti nasadilo 40.000 vojakov.

Podľa ukrajinského prezidenta protiútoky ruských síl v tejto oblasti nepriniesli žiadne významné úspechy. Zelenskyj taktiež opätovne spomenul svoj "víťazný plán", ktorý podľa jeho slov zabezpečí trvalý mier a ukončí viac ako dva a pol roka trvajúcu vojnu. V tejto súvislosti sa preto tento mesiac plánuje stretnúť s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Ako požiadať o ošetrovné pri chorobe dieťaťa alebo zatvorení školy?

So začiatkom školského roka prichádza aj obdobie zvýšených respiračných chorôb, medzi ktoré patrí aj COVID-19. Pre rodičov to znamená zvýšenú ostražitosť, ale aj možnosť čeliť situáciám, keď je potrebné zostať doma s chorým dieťaťom.

Showbiz

Gyöngyi Bodišová dostala druhú šancu. Využije ju?

Gyöngyi Bodišová, víťazka Česko Slovensko má talent 2015, sa opäť vrátila do centra pozornosti. Po problémoch, ktoré jej spôsobili zrušené koncerty, teraz zažiarila v maďarskom X Factore, kde svojim spevom dojala porotu.