09.07.2024 SPRÁVY

Kristína je Rómka. V malackej nemocnici pomáha všetkým pacientom.

Foto: Gipsy Television

Na Slovensku je 94 nemocníc. V dvanástich z nich pracujú asistentky podpory zdravia. Sú to zväčša Rómky, ktoré pomáhajú zdravotníckemu personálu, ale najmä pacientom. My sme navštívili Kristínu, ktorá pracuje v malackej nemocnici.

28-ročná Kristína Malíková z obce Gajary pracuje v malackej nemocnici tri roky. Je asistentkou podpory zdravia.

„Vysvetľujem pacientom postupy lekárov, postupy sestričiek, postupy vyšetrení, čo ich čaká. Potom tam máme sprevádzanie, aktívne rozhovory, motivácie, podpory pacientov, aby nemali strach a aby sa nebáli,“ povedala asistentka podpory zdravia pre Gipsy Television.

Prácu asistentky si pochvaľuje aj vedenie nemocnice. Mesačne totiž takýto asistent pomôže viac ako 350 rómskym i nerómskym pacientom.

„Tým, že sú pacienti schopní rozumieť a prijať informáciu, tým to pomáha aj nemocnici, pretože zdravotná starostlivosť môže byť poskytovaná plynule a bez napätia,“ povedala Zuzana Laluhová Striežencová, riaditeľka nemocnice v Malackách.

Asistenti podpory zdravia pomáhajú v nemocniciach od roku 2018. Dnes sú súčasťou dvanástich zdravotníckych zariadení, zväčša na strednom a východnom Slovensku.

„Ja sa s pacientom dokážem lepšie porozprávať, pretože mám viac času než ten lekár. Môže tak zatiaľ vyriešiť viac pacientov, zatiaľ čo ja vyriešim na chodbe toho jedného za pol hodinu a v kľude mu všetko vysvetlím, aby to lepšie pochopil,” dodala Kristína Malíková.

Pozrite si reportáž.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

V Liptovskom Mikuláši si pripomenú Porajmos.

Rómsky holokaust - Porajmos si pripomíname v druhý augustový deň, nakoľko práve vtedy bolo zlikvidované „cigánske obyvateľstvo“ v koncentračnom tábore Auschwitz. Prežili len 4 deti, čo z tejto udalosti robí jednu z najtemnejších kapitol histórie Rómov.

Showbiz

Dostali sme rekordný počet hlasov! Toto je víťaz júlovej hitparády Romaňi deka.

7 noviniek, 3 najlepšie umiestnenia. Dostali sme od vás vyše 2500 hlasov. Pozrite si hudobnú hitparádu ako ste rozhodli.