31.07.2024 SPRÁVY

Konferencia biskupov Slovenska nesúhlasí so zavedením interrupčnej tabletky.

Ilustračné foto Gipsy Television

V zahraničí sa používa bežne, u nás je zatiaľ zakázaná. Potratová tabletka ako alternatíva voči chirurgickému zákroku je na Slovensku roky kontroverznou témou. Podľa prieskumu agentúry AKO z prvej polovice mája, vykonaného na vzorke tisíc respondentov, zavedenie takejto tabletky podporuje 53 % obyvateľov.

Subkomisia pre bioetiku Teologickej komisie Konferencie biskupov Slovenska vydala stanovisko k možnému povoleniu interrupčnej tabletky.

„Úmyselné usmrtenie nenarodeného dieťaťa v lone matky vždy bolo, je a bude úkladnou vraždou – ohavným zločinom (Ján Pavol II.). Na tom nič nemení spôsob, akým bolo zabitie počatého dieťaťa vykonané. Preto aj najnovšie rozširovanie spektra prostriedkov určených na zabíjanie bezbranných, nenarodených detí chemickými potratovými prípravkami je veľmi závažnou, smutnou skutočnosťou s mimoriadne zhubnými dôsledkami pre celú spoločnosť, osobitne však pre všetky priamo zúčastnené osoby.“

Subkomisia pre bioetiku tvrdí, že vedecko-odborné informácie dosvedčujú, že chemické potratové prípravky prinášajú nové, nezanedbateľné riziká a následky pre zdravie i život samotnej ženy.

„Z uvedených dôvodov naliehavo žiadame zodpovedných štátnych predstaviteľov a príslušné štátne orgány Slovenskej republiky, osobitne ministerku zdravotníctva a predsedu vlády, aby mimoriadne starostlivo zvážili dôsledky svojich rozhodnutí v tejto oblasti, chránili nevinné, nenarodené deti obyvateľov Slovenska pred úmyselným zabíjaním a zasadili sa účinne v rozsahu svojich právomocí a zodpovednosti za ochranu každého ľudského života už pred narodením.“

Kým vo väčšine krajín Európskej únie, ako napríklad v Rakúsku či v Česku, je tabletková forma potratu dostupná, u nás je zakázaná. Hovorí sa o tom, že chemickú interrupciu by mala ministerka zdravotníctva povoliť, potom čo sa na tom dohodne s koaličnou radou.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Mamuko Berci odhalili: Kto varí, pije a koho chcú ženy?

V ďalšom vydaní našej obľúbenej rubriky “Minúta pravdy” sme si posvietili na populárne spevácke duo Mamuko Berci. Títo bratia, pôvodom z komunity Olasských Rómov, sú známi nielen na Slovensku, ale aj v susednom Česku a Maďarsku. Ich energická hudba a zábavné vystupovanie im priniesli obrovskú popularitu a fanúšikovskú základňu, ktorá každým dňom rastie.

Showbiz

Po náročnom lete: Kde si oddýchnu známi speváci?

Leto pomaly končí, no dovolenkové plány známych osobností ešte nekončia. Oslovili sme niekoľkých spevákov a speváčku, aby sa s nami podelili o svoje dovolenkové zážitky a plány.