08.09.2024 Správy

Experiment potvrdil, že Rómovia sú diskriminovaní pri hľadaní práce.

Archívne foto: SITA

Nedávny experiment Inštitútu ľudských práv (IĽP) jednoznačne potvrdil to, čo mnoho Rómov zažíva na vlastnej koži – na pracovnom trhu čelia rasizmu.

Výsledky tohto pokusu len zviditeľnili, ako hlboko zakorenená je diskriminácia voči rómskej komunite, a to aj v prípade, že sú uchádzači o zamestnanie kvalifikovaní a schopní.

Diskriminácia preukázaná experimentom

„Vytvorili sme pomocou nástrojov umelej inteligencie štyroch fiktívnych uchádzačov vrátane ich fotografií, emailov a profesijných životopisov. Dve z týchto osôb boli Róm a Rómka a dve nerómske," vysvetľuje Peter Weisenbacher, riaditeľ IĽP.

Životopisy rómskych uchádzačov boli zámerne mierne lepšie, aby sa vylúčilo, že zamestnávatelia uprednostnia menej kvalifikovaného uchádzača len preto, že by im mohli ponúknuť nižší plat.

Rómochu chcú prácu.
Archívne foto: SITA

Tieto životopisy boli zaslané na 100 pracovných miest, ktoré boli zverejnené na rôznych online portáloch, a výsledky boli jasné.

„V prípade nerómskeho uchádzača a uchádzačky prišli odpovede v 89 percentách prípadov, pričom uchádzačka dostala iba 86 odpovedí, ale uchádzač až 92. Záujem o pohovor bol v 71 percentách prípadov bez rodového rozdielu. Pokiaľ ide o rómskeho uchádzača a uchádzačku, odpovede sme zaznamenali iba v 68 percentách prípadov a takisto u uchádzačky to bolo nižšie, iba 62 percent. Ešte šokujúcejšie však bolo, že iba v 48 percentách prípadov obsahovala odpoveď záujem o pohovor," uviedla Dominika Stuchlíková, manažérka projektu.

Dvojnásobná diskriminácia pre rómske ženy

Výsledky experimentu tiež ukázali rodovú diskrimináciu. Zatiaľ čo nerómska uchádzačka dostala o niečo menej odpovedí ako muž, rómske ženy čelili ešte väčším prekážkam. „Rómska uchádzačka dostala odpoveď len v 62 percentách prípadov, čo naznačuje, že rómske ženy čelia dvojnásobnej diskriminácii,“ upozornila Stuchlíková.

Kampaň #PravdaORomoch

Experiment bol súčasťou kampane #PravdaORomoch, ktorú IĽP vedie od roku 2018. Táto kampaň sa zameriava na zvýšenie povedomia o diskriminácii voči Rómom a zviditeľnenie ich reálnych problémov v spoločnosti. Súčasná fáza kampane je podporovaná Európskou komisiou v rámci projektu Boj proti kybernenávisti voči Rómom a Rómkam (COACH) a prebieha v spolupráci s mimovládnymi organizáciami v Maďarsku a Bulharsku.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Ako požiadať o ošetrovné pri chorobe dieťaťa alebo zatvorení školy?

So začiatkom školského roka prichádza aj obdobie zvýšených respiračných chorôb, medzi ktoré patrí aj COVID-19. Pre rodičov to znamená zvýšenú ostražitosť, ale aj možnosť čeliť situáciám, keď je potrebné zostať doma s chorým dieťaťom.

Showbiz

Gyöngyi Bodišová dostala druhú šancu. Využije ju?

Gyöngyi Bodišová, víťazka Česko Slovensko má talent 2015, sa opäť vrátila do centra pozornosti. Po problémoch, ktoré jej spôsobili zrušené koncerty, teraz zažiarila v maďarskom X Factore, kde svojim spevom dojala porotu.