24.07.2024 SPRÁVY

Eurokomisár pre ľudské práva odkazuje: urgentne riešte bývanie niektorých Rómov.

Foto: Komisár pre ľudské práva

Komisár Rady Európy pre ľudské práva, Michael O'Flaherty, vyzýva vládu, aby urgentne riešila strašné podmienky bývania tisícov Rómov. Komisár tak robí po návšteve Slovenska spred dvoch týždňov.

„Rovnako ako inde, aj na Slovensku sú predsudky voči Rómom hlboko zakorenené v spoločnosti. Diskriminácia ovplyvňuje všetky oblasti života Rómov: od umiestňovania rómskych žien do oddelených pôrodníckych oddelení až po segregáciu rómskych detí vo vzdelávaní. Mnohí Rómovia sú zbavení prístupu k primeranému bývaniu a sú odmietaní na pracovných pohovoroch,“ povedal komisár Rady Európy pre ľudské práva Michael O'Flaherty.

O'Flaherty po návšteve štvrte Stará Tehelňa v Prešove, Jarovníc, Petrovian, košického Luníka IX a Keceroviec konštatuje, že niektorí Rómovia žijú v extrémnej chudobe, čo robí ich životy neustálym bojom o prežitie. Na niektorých miestach, ktoré navštívil, podľa jeho slov, nie je žiadny alebo je veľmi obmedzený prístup k vode, sanitácii a elektrine. Niektoré rómske obydlia sú podľa neho úplne nevhodné na ľudské bývanie a nachádzajú sa na nebezpečných miestach, kde hrozí povodeň alebo sú v blízkosti toxických skládok. Eurokomisár bol informovaný aj o tom, že záchranné služby sa údajne niekedy vyhýbajú rómskym osadám aj v núdzových situáciách. „Na niektorých miestach, ktoré som navštívil, je ochrana ľudských práv Rómov doslova otázkou života a smrti,“ povedal komisár.

Komisár však pochválil iniciatívy, ktoré posilňujú postavenie Rómov, budovanie mostov medzi marginalizovanými rómskymi komunitami a verejným zdravotníctvom a inými službami, ako aj podporu inovatívnych prístupov, ako sú mikropôžičky na bývanie a projekty týkajúce sa raného detského vývoja. „Takéto aktivity, často riadené občianskou spoločnosťou, musia byť podporované, pretože majú potenciál prelomiť cyklus marginalizácie a sociálneho vylúčenia naprieč generáciami, najmä ak sú stredobodom ich záujmu rómske ženy. Verím, že rómske ženy môžu byť nositeľkami zmeny,“ povedal komisár.

"Michael O’Flaherty je írsky právnik. Funkcie sa ujal 1. apríla 2024 na obdobie šiestich rokov. O’Flaherty pôsobil vo Viedni ako riaditeľ Agentúry EÚ pre základné práva (FRA)."

Zatiaľ čo riešenie mnohých problémov bude podľa eurokomisára trvať roky, možno desaťročia, iné by sa podľa neho dali vyriešiť rýchlo. Poukazuje napríklad na riešenie situácie rómskych žien, ktoré boli násilne sterilizované. „Po mnohých desaťročiach naďalej trpia fyzickými, psychickými a sociálnymi dôsledkami týchto činov. Vláda nesmie ďalej čakať s liečením pretrvávajúcich rán. Musí poskytnúť spravodlivosť, vrátane zriadenia prístupného a efektívneho mechanizmu kompenzácií,“ uviedol komisár po stretnutí s niekoľkými obeťami.

Komisár tiež zdôraznil potrebu riešiť rozšírený anticiganizmus, zlepšiť vzájomnú dôveru medzi rómskymi komunitami a orgánmi činnými v trestnom konaní a zabezpečiť nezávislé vyšetrovanie obvinení z nevhodného zaobchádzania zo strany polície v súlade s judikatúrou Európskeho súdu pre ľudské práva.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Mamuko Berci odhalili: Kto varí, pije a koho chcú ženy?

V ďalšom vydaní našej obľúbenej rubriky “Minúta pravdy” sme si posvietili na populárne spevácke duo Mamuko Berci. Títo bratia, pôvodom z komunity Olasských Rómov, sú známi nielen na Slovensku, ale aj v susednom Česku a Maďarsku. Ich energická hudba a zábavné vystupovanie im priniesli obrovskú popularitu a fanúšikovskú základňu, ktorá každým dňom rastie.

Showbiz

Po náročnom lete: Kde si oddýchnu známi speváci?

Leto pomaly končí, no dovolenkové plány známych osobností ešte nekončia. Oslovili sme niekoľkých spevákov a speváčku, aby sa s nami podelili o svoje dovolenkové zážitky a plány.