13.09.2024 Správy

Do sociálnych podnikov, v ktorých pracujú aj Rómovia, pôjde 100 miliónov eur.

Ilustračné foto

Ministerstvo práce vyčlenilo 100 miliónov eur na vytváranie nových pracovných miest prostredníctvom sociálnych podnikov.

Oznámil to minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD) na hrade Čičva v obci Sedliská, okres Vranov nad Topľou. Predlohou pre tento projekt je iniciatíva "Ľudia a hrady," ktorá má za cieľ zamestnávať dlhodobo nezamestnaných, vrátane príslušníkov rómskej komunity.

Minister zdôraznil, že väčšina z 450 zamestnancov zapojených do projektu je práve z rómskej komunity. "Týmto ľuďom patrí moje veľké poďakovanie," povedal Tomáš. Sociálne podniky majú za cieľ zamestnať ľudí, ktorí by inak zostali bez práce.

Projekt na obnovu kultúrnych pamiatok

Projekt zahŕňa rekonštrukciu 31 kultúrnych pamiatok, vrátane hradu Čičva, a jeho realizácia sa začala v marci tohto roka. Ukončenie je plánované na december budúceho roka. Na projekt bolo vyčlenených 12,5 milióna eur, pričom 3,5 milióna eur už bolo vyplatených.

Na hrade Čičva momentálne pracuje osem zamestnancov, z ktorých väčšina sú Rómovia. Starosta obce Sedliská Matej Sabol vyjadril spokojnosť s pracovným nasadením miestnych obyvateľov.

"Majú chuť pracovať a stále sa pýtali, kedy začneme. Je dôležité, aby si osvojili pracovné návyky a mohli pracovať blízko svojich rodín, čo im umožňuje zarobiť si peniaze bez nutnosti cestovať ďaleko za prácou," povedal Sabol.

Ďalšie investície do sociálnych podnikov

Ministerstvo práce plánuje podobné projekty rozšíriť aj do iných oblastí. Na vytváranie pracovných miest v sociálnych podnikoch vyčlenilo ďalších 100 miliónov eur. Cieľom je najmä zamestnať dlhodobo nezamestnaných a nízko kvalifikovaných ľudí. Podľa Tomáša sa budú sociálne podniky zakladať v spolupráci so štátnymi lesmi a inými organizáciami. "Sociálne podniky dostanú zákazky na práce v lese, čo poskytne pracovné príležitosti pre ľudí s nižšou kvalifikáciou," spresnil minister.

Rezort zároveň plánuje získať ďalších 200 miliónov eur z eurofondov na rozšírenie programu sociálnych podnikov. Pilotné projekty by mali byť predstavené do konca roka.

Práca ako cesta k integrácii

Ministerstvo práce plánuje prijať opatrenia, ktoré budú motivovať ľudí, aby prijímali pracovné ponuky. "Ľudia, ktorí odmietnu vhodnú pracovnú ponuku, môžu prísť o dávky v hmotnej núdzi. Našou úlohou je vytvárať pre nich pracovné príležitosti, čo projekt Ľudia a hrady jasne ukazuje," uzavrel Tomáš.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Ako požiadať o ošetrovné pri chorobe dieťaťa alebo zatvorení školy?

So začiatkom školského roka prichádza aj obdobie zvýšených respiračných chorôb, medzi ktoré patrí aj COVID-19. Pre rodičov to znamená zvýšenú ostražitosť, ale aj možnosť čeliť situáciám, keď je potrebné zostať doma s chorým dieťaťom.

Showbiz

Gyöngyi Bodišová dostala druhú šancu. Využije ju?

Gyöngyi Bodišová, víťazka Česko Slovensko má talent 2015, sa opäť vrátila do centra pozornosti. Po problémoch, ktoré jej spôsobili zrušené koncerty, teraz zažiarila v maďarskom X Factore, kde svojim spevom dojala porotu.