04.09.2024 Správy

Čo zaujímalo Z. Čaputovú na Rómoch? Odpovedá jej poradkyňa.

Foto: Jurina Rusnáková/ Gipsy Television

Jurina Rusnáková, odborníčka na národnostné menšiny, zohrávala významnú úlohu v poradenskom tíme prezidentky Zuzany Čaputovej. Ako docentka rómskeho pôvodu prinášala unikátny pohľad na riešenie problémov rómskej komunity? Čo všetko riešila a ako sa prejavila jej práca v najvyšších kruhoch?

Na každé naše stretnutie prišla so zápisníkom a pozorne počúvala každú vetu. Vždy sa opýtala, čo môže pre danú vec urobiť. Takto si Jurina Rusnáková, riaditeľka Ústavu romologických štúdií na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre, spomína na svoje pôsobenie ako poradkyňa bývalej prezidentky Zuzany Čaputovej. Ako jediná Rómka - docentka na Slovensku a odborníčka na problematiku národnostných menšín zohrávala Rusnáková významnú úlohu v poradenskom tíme prezidentky. Rozprávala sa s ňou redaktorka Monika Ebibi Komorová.

Pani Rusnáková, počas pôsobenia prezidentky Čaputovej na poste prezidentky SR ste boli jej radkyňou. V čom konkrétne ste jej radila?

Nie je to celkom tak, spolu s Viktorom Teru sme boli súčasťou jej výboru pre národnostné menšiny. Výbor mal po dvoch členov za maďarskú, rómsku, rusínsku menšinu a členkou bola aj Elena Gallová Kriglerová, ktorá sa venuje menšinám, vrátane prisťahovalcov. Mávali sme pravidelné stretnutia, aj keď za ostatný rok, vzhľadom k spoločenskej situácii, sme sa už tuším osobne ani nestretli. Ale v kontakte sme boli aj mimo stretnutí, prostredníctvom Jarky Lajčákovej, čo bola jej osobná poradkyňa a mala na starosti aj náš výbor.

Akým témam ste sa venovali a ako hodnotíte s odstupom času Vaše pôsobenie ako radkyňa?

Zaoberali sme sa témami, ktoré sa týkajú národnostných menšín. Napríklad s nami konzultovali, koho by mohli pozvať na stretnutia s prezidentkou pri jej regionálnych výjazdoch. Radili sme aj pri žiadostiach o pomoc alebo milosť a tiež sme navrhovali, ako si môže prezidentka pripomenúť sviatky alebo pietne dni.

Veľmi často sme diskutovali o sociálnej situácii v chudobných rómskych komunitách; výrazne sa zasadila napríklad o navýšenie príspevku na bývanie. Každoročne sme jej odporúčali zoznam ľudí, ktorí by si podľa nás zaslúžili štátne ocenenie, z ktorých jej užší tím vždy vybral jedného alebo dvoch ľudí.

Jurina Rusnakova, poradkyna prezidentky Zuzany Caputovej.

A ako to hodnotím? Na začiatku sme všetci, predpokladám, že vrátane pani prezidentky, mali väčšie očakávania a záujem byť „poruke“ v tom, čo bude treba. Lenže jej funkčné obdobie bolo bohatšie na krízy ako na pokojné časy.

Takže boli obdobia, kedy národnostné témy proste medzi priority nepatrili, pretože bol COVID, potom ekonomická a vnútropolitická kríza, vojna na Ukrajine. Na druhej strane, myslím, že zatiaľ žiaden prezident neoslovil národnostné menšiny tak ako Zuzana Čaputová.

Prezidentská funkcia neobsahuje rozhodovacie kompetencie, ktoré by sa dali v pomoci menšinám využiť, ale to, čo mala k dispozícii, využívala. A tiež stála za viacerými pozitívnymi zmenami, ktoré ona alebo jej interní poradcovia vyjednali na príslušných ministerstvách. Potenciál nášho výboru sa dal využiť aj viac, no ako som už povedala, priveľa kríz a pohrôm niekedy prevalcovalo aj menšinové témy.

Bola táto pozícia pre Vás niečím výnimočná?

Určite áno. Jednak preto, že išlo o prácu pre hlavu štátu a potom preto, ako Zuzana Čaputová túto funkciu napĺňala. Veľa sa už povedalo aj napísalo, akou bola prezidentkou, a ja sa ani necítim celkom kompetentne hodnotiť jej pôsobenie.

Rada sa však podelím s osobnou skúsenosťou s ňou. Na každé naše stretnutie prišla so zápisníkom a pozorne počúvala každú vetu, vždy sa opýtala, čo môže pre danú vec urobiť a ak sme nevedeli (čo sa tiež stalo), tak požiadala svojich interných poradcov, aby našli odpovede.

Pamätala si problémy, ktoré sme otvárali, nikdy sme sa nemuseli opakovať. Ak niečo prisľúbila, dalo sa plne spoľahnúť, že svoj sľub dodrží. No a priniesla mi aj viacero nových pohľadov. Musela som sa prispôsobiť uvažovaniu v kontexte jej funkcie, čo bolo pre mňa samozrejme nové.

Len ako pikošku poviem, že štátne ceremónie, ktorých som sa zúčastnila, pre mňa tiež boli novou skúsenosťou.

Prezidentka Zuzana Caputova prijala v palaci romskych studentov

Ostali ste s bývalou prezidentkou v kontakte, pracujete spolu ešte na niečom?

Nie, nie sme v kontakte. S pani prezidentkou sme nemali každodenný pracovný vzťah. Išlo o dobrovoľné členstvo v jednom z jej výborov, nebola som jej osobná radkyňa. Ale dúfam, že bude ďalej pracovať v prospech ľudí.

Čo si myslíte, privítal by nový pán prezident takúto pozíciu?

To ani netuším, ale myslím, že by to bolo fajn.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa zaujímala o rómsku problematiku, aby si uctila rómsku komunitu na Slovensku. Pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov, ktorý pripadá na 8. apríla, pozvala do prezidentského paláca študentov a študentky z celého Slovenska.

„Študujú rôzne odbory - environmentalistiku, liečebnú pedagogiku, jazyky, históriu, multimédiá, umenie či romistiku. Vzdelaní, úspešní, rozhľadení a angažovaní ľudia. Niektorí už dnes pomáhajú deťom a mladým z rómskych komunít a nepochybne sú pre mnohých inšpiráciou. Som presvedčená, že svojím talentom, múdrosťou, energiou aj neprehliadnuteľnou vnútornou silou nám veľmi pomôžu rozvíjať Slovensko v rôznych oblastiach,” uviedla prezidentka na sociálnej sieti vlani v apríli.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Ako požiadať o ošetrovné pri chorobe dieťaťa alebo zatvorení školy?

So začiatkom školského roka prichádza aj obdobie zvýšených respiračných chorôb, medzi ktoré patrí aj COVID-19. Pre rodičov to znamená zvýšenú ostražitosť, ale aj možnosť čeliť situáciám, keď je potrebné zostať doma s chorým dieťaťom.

Showbiz

Spevák Tomáš Botló oslavuje: Jeho dcéra dosiahla plnoletosť a je z nej krásavica!

Spevák Tomáš Botló mal dôvod na oslavu – jeho dcéra práve oslávila 18. narodeniny a zdieľal s fanúšikmi tento špeciálny okamih na sociálnych sieťach.