25.10.2024 Správy

Chcú vydať novú sociálnu mapu o Rómoch. Bude mať nový názov.

Rómska osada v Laškovciach.
Zdroj: Pop Eye SK

Atlas rómskych komunít je podrobná geografická a sociálna mapa o Rómoch. Slúži štátu, ktorý na jej základe smeruje finančné prostriedky do konkrétnych lokalít. Naposledy bol Atlas rómskych komunít aktualizovaný v roku 2019.

Primárnym účelom Atlasu je poskytovať relevantné údaje štátnej správe, samosprávam, mimovládnym organizáciám a výskumníkom, ktorí sa zaoberajú zlepšovaním životných podmienok Rómov. Tieto údaje sú zásadné pre tvorbu politík a projektov zameraných na zlepšenie sociálneho začlenenia, vzdelávania a zamestnanosti Rómov. Atlas rómskych komunít umožňuje lepšie pochopenie ich potrieb a výziev a napomáha pri koordinovaní finančných zdrojov a opatrení tam, kde sú najviac potrebné.

Prvý Atlas vyšiel v roku 2004 a poskytol základný prehľad o distribúcii a životných podmienkach rómskych komunít. Druhý Atlas bol vypracovaný v roku 2013 a priniesol rozsiahlejšie údaje o sociálnych a ekonomických podmienkach Rómov. Tretí Atlas vyšiel v roku 2019.

„Tie dáta nie sú aktuálne. Čísla z jednotlivých samospráv sa nám rapídne zmenili, a už musíme vychádzať z nových dát,“ povedal pre Gipsy Television splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Alexander Daško.

Daško zároveň uviedol, že s novým Atlasom príde aj nová metodika výskumu. „Okrem novej metodiky dostane nový názov; už to nebude Atlas rómskych komunít, ale pripravujeme iný názov.“

Autorské práva na Atlas rómskych komunít má bývalá premiérka Iveta Radičová, čo je zrejme jeden z dôvodov na zmenu názvu. „Malo by to byť hotové do budúceho roka,“ uzavrel splnomocnenec Daško.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Mária Pavlijová: Prvá rómska baletka, ktorá si splnila svoj tanečný sen.

Balet je pre mnohých ľudí symbolom elegancie, krásy a náročného umenia. No pre Máriu Pavlijovú je balet viac než len tanec – je to spôsob života, ktorý jej otvoril dvere na medzinárodnú scénu. Mária je zrejme prvou rómskou baletkou na Slovensku, a hoci jej cesta nebola vždy jednoduchá, vďaka svojmu talentu a vytrvalosti dosiahla uznanie nielen doma, ale aj v zahraničí.

Showbiz

Minúta pravdy s Tomášom Botlóm: Toto ešte nikto neurobil.

V našej rubrike Minúta pravdy sme vyspovedali speváka Tomáša Botlóa, ktorý mal za úlohu v priebehu jednej minúty odpovedať na rôzne otázky. Ako sa mu darilo?