18.10.2024 Správy

Cenu Eleny Lackovej získala divadelná inscenácia o útoku na rómsku komunitu.

Na fotografii Alžbeta Ferencová, pravnučka Eleny lackovej. Foto: Šimon Lupták, Jeden svet

„Kajo, dnes budeš mať luft!“ Túto vetu si vypočul jeden z obyvateľov rómskej štvrte v obci Pobedim. Neurčitá vyhrážka bola predzvesťou tragickej udalosti, keď sa v roku 1928 skupina občanov počas hodovej zábavy rozhodla zaútočiť na neďalekú rómsku komunitu. Výsledkom tejto razie boli zničené domácnosti, množstvo zranených a šesť obetí – medzi nimi bolo aj šesťročné dieťa.

Práve túto tragickú udalosť stvárňuje divadelná inscenácia Pavla Viechu Budete mať luft!, ktorú môžete ešte v novembri vidieť v Slovenskom národnom divadle, a ktorá si dnes počas slávnostného otváracieho ceremoniálu festivalu Jeden svet odniesla Cenu Eleny Lackovej. Cenu odovzdala pravnučka Eleny Lackovej, speváčka, tanečníčka a herečka Alžbeta Ferencová alias Zea.

„Inscenáciu Budete mať luft! som navrhol okrem iného aj vďaka spolupráci s umelkyňou Emíliou Rigovou, ktorá je silným hlasom rómskej menšiny v súčasnom umení, s výstavami v renomovaných galériách, a ktorá otvára témy rómskej identity v osobne silnej a charakteristicky kritickej podobe. Inscenácia Budete mať luft sa vracia do roku 1928 a opisuje tragické okolnosti útoku na rómsku komunitu, ktoré ostávajú hrozivo aktuálne aj dnes,“ zdôvodnil svoju nomináciu umelec Oto Hudec.

Cena Eleny Lackovej sa počas festivalu Jeden svet odovzdáva po prvýkrát. Elena Lacková bola významná slovenská spisovateľka, dramatička a aktivistka rómskeho pôvodu. Ako prvá Rómka dostala štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra a svojou literárnou tvorbou a aktivizmom výrazne prispela k zviditeľneniu rómskej kultúry a k zlepšeniu postavenia Rómov a Rómok v spoločnosti. Milena Hübschmannová spracovala jej rozprávanie a život v knihe Narodila som sa pod šťastnou hviezdou, ktorá vyšla v slovenskom preklade v roku 2023.

Ocenenie ma za úlohu podporiť a zviditeľniť angažovanosť slovenských umelcov a umelkýň, ktoré svojou tvorbou prispievajú k spoločenskej zmene, zdôrazniť potenciál umenia v oblasti spoločenského dopadu a v neposlednom rade zviditeľniť slovenské umelecké diela, ktoré pozitívne ovplyvňujú spoločnosť. O víťaznom umeleckom diele rozhodla Rada Ceny Eleny Lackovej, ktorú tvorili Miroslava Ábelová, Zuzana Wienk, Katarína K. Cvečková, Andrej Kolenčík a Oto Hudec.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Mária Pavlijová: Prvá rómska baletka, ktorá si splnila svoj tanečný sen.

Balet je pre mnohých ľudí symbolom elegancie, krásy a náročného umenia. No pre Máriu Pavlijovú je balet viac než len tanec – je to spôsob života, ktorý jej otvoril dvere na medzinárodnú scénu. Mária je zrejme prvou rómskou baletkou na Slovensku, a hoci jej cesta nebola vždy jednoduchá, vďaka svojmu talentu a vytrvalosti dosiahla uznanie nielen doma, ale aj v zahraničí.

Showbiz

K zmiereniu nad hrobom Ľuba Virága vraj nedošlo. Igor Kmeťo trvá na svojom tvrdení.

Aj po smrti speváka Ľuba Virága zostáva otázka autorstva piesne Načo pôjdem domov otvorená. Igor Kmeťo starší, jeden z najznámejších rómskych hudobníkov, si stále stojí za tým, že táto pieseň je ľudová a Virág nie je jej autorom.