11.09.2024 SHOWBIZ

Uznávaný kontrabasista Štefan Bartuš získal ocenenie Hudobného fondu.

Foto: Š. Bartuš/ P. Dan Ferenčík

Štefan Bartuš je slovenský kontrabasista a skladateľ, ktorý sa špecializuje na džezovú hudbu. Patrí medzi popredných džezových umelcov na Slovensku a je známy svojimi vynikajúcimi interpretačnými výkonmi nielen doma, ale aj v zahraničí. Jeho virtuozita a schopnosť improvizácie ho radia medzi top džezových kontrabasistov.

V utorok popoludní sa v bratislavskom Zichyho paláci konalo slávnostné udeľovanie cien Hudobného fondu, ktorý každoročne oceňuje významné osobnosti slovenskej hudobnej scény.

Tento rok si ocenenia za rok 2024 prevzalo sedem umelcov z rôznych hudobných žánrov, vrátane vážnej hudby, folklóru, džezu, dychovej a populárnej hudby. Rada fondu udelila tieto ceny na základe návrhov profesijných združení a odborných komisií.

Jedným z ocenených bol aj skladateľ a kontrabasista Štefan Bartuš, ktorý si prevzal Cenu Ladislava Martoníka za vynikajúce interpretačné výkony doma i v zahraničí.

Bartuš, známy svojou virtuozitou v džezovej hudbe, vyjadril svoje nadšenie a poďakovanie: „Hudba je medzinárodný jazyk, ktorý združuje národy, spája ľudí a kultúry. Ocenenie je pre mňa zadosťučinením za mnoho rokov obetavej misie,” povedal Bartuš.

Hudobný fond udelil ocenenia umelcom.

Významné ocenenia pre slovenských umelcov.

Okrem Štefana Bartuša bolo na slávnostnom ceremoniáli ocenených aj ďalších šesť osobností slovenskej hudobnej scény:

• Cenu Jána Levoslava Bellu získal skladateľ a hudobník Peter Dan Ferenčík za svoje dielo Inter Intra No. 2 pre sláčikový orchester. Toto dielo ocenila skladateľská komisia za jeho mimoriadny prínos do oblasti vážnej hudby.

• Cenu Frica Kafendu si prevzal violončelista Andrej Gál za vynikajúce interpretačné výkony doma i v zahraničí. Jeho výnimočná interpretácia diela Story Teller od Johannesa Kalitzkeho pre violončelo a orchester si vyslúžila uznanie koncertných umelcov.

• Cenu Jozefa Kresánka dostala muzikologička Ingeborg Šišková za celoživotnú vedeckú, kriticko-publikačnú a pedagogickú činnosť, ktorá zásadne prispela k rozvoju hudobného umenia na Slovensku.

• Cenu Pavla Tonkoviča si prevzala folkloristka Anna Šatanová za celoživotnú interpretačnú a spoločensko-organizačnú činnosť v oblasti slovenského folklóru, najmä s dôrazom na podpoliansky región.

• Cenu Karola Pádivého získal Miroslav Polčík za svoj celoživotný prínos pre rozvoj a propagáciu dychovej hudby, najmä v Nitrianskom kraji.

• Cenu Gejzu Dusíka si odniesol Martin Ďurinda, líder kapely Tublatanka, za jeho 40-ročný prínos na slovenskej hudobnej scéne. Ocenenie získal aj za organizáciu veľkého česko-slovenského turné pri príležitosti 40. výročia vzniku skupiny.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Ako požiadať o ošetrovné pri chorobe dieťaťa alebo zatvorení školy?

So začiatkom školského roka prichádza aj obdobie zvýšených respiračných chorôb, medzi ktoré patrí aj COVID-19. Pre rodičov to znamená zvýšenú ostražitosť, ale aj možnosť čeliť situáciám, keď je potrebné zostať doma s chorým dieťaťom.

Showbiz

Gyöngyi Bodišová dostala druhú šancu. Využije ju?

Gyöngyi Bodišová, víťazka Česko Slovensko má talent 2015, sa opäť vrátila do centra pozornosti. Po problémoch, ktoré jej spôsobili zrušené koncerty, teraz zažiarila v maďarskom X Factore, kde svojim spevom dojala porotu.