18.10.2024 SHOWBIZ

K zmiereniu nad hrobom Ľuba Virága vraj nedošlo. Igor Kmeťo trvá na svojom tvrdení.

Autor: Monika Ebibi Komorová
Foto: I. Kmeťo, Ľ. Virág, Gipsy Television

Aj po smrti speváka Ľuba Virága zostáva otázka autorstva piesne Načo pôjdem domov otvorená. Igor Kmeťo starší, jeden z najznámejších rómskych hudobníkov, si stále stojí za tým, že táto pieseň je ľudová a Virág nie je jej autorom.

Ako ste vnímali speváka Ľuba Virága?

Bol to kamarát, veď sme sa poznali 50 rokov. Poznali sme sa dobre, bol to kamarát. Bol to muzikant, párkrát sme sa stretli na akciách. Posledné roky som s ním bol menej, lebo on koncertoval inde. Ale ako muzikant a spevák, bol dobrý.

Medializovaný bol váš konflikt pre pesničku Načo pôjdem domov. Ako ste ho vnímali?

To nebol konflikt. Ja som vystupoval pre Markízu, bola to šou, kde som urobil mix piesní, a vydal som pesničku Načo pôjdem domov. Je to ľudová pesnička. Stará, má vyše 60 rokov a je zložená asi z troch pesničiek do jednej. On ju vydal ako prvý, dal ju na svoj album v roku 1994 a napísal sa ako autor. Možno v nej urobil nejakú úpravu, ale myslel si, že je autor. Lenže v tej dobe to nikto nekontroloval, takže sa napísal ako autor. Je to však ľudová pesnička. On ju prvý vydal na CD, to je pravda. Ja som ju vydal až po štyroch alebo piatich rokoch. Možno urobil nejakú úpravu, ale už si nepamätám, či textovú alebo hudobnú, ale tá pesnička je stará, ľudová rómska.

Niektoré médiá písali, že keď ste prišli na pohreb pána Virága, došlo k vášmu zmiereniu nad jeho hrobom. Je to tak?

O tom vôbec neviem (smiech). Vždy som ho bral vážne, kamarátsky. To, čo píšu novinári, trocha zveličujú. Vždy som ho bral ako kamaráta a pre mňa ním zostal až do smrti. Vyjadril sa do niektorých denníkov, že ho mrzelo, že som ho neuviedol ako autora, ale ja viem, že tá pieseň je ľudová. On ju vydal oficiálne ako prvý, to je pravda. Kedysi sa za komunizmu v 70. a 80. rokoch Rómovia venovali svadbám, tvorili pesničky a nikto ich autorsky nechráni. Dnes je to inak. Ja som to bral tak. Ale keď si to zaregistroval ako autor a SOZA mu to uznala, je to v poriadku. Ja som v hlásení pre SOZA napísal, že ja som interpret, aranžmán urobil môj syn a že je to ľudová pieseň. Ostatné som neriešil. Keď ma videl v televízii, tak to riešil tým, že je to jeho pieseň, a že prečo nie je uvedený ako autor. Ale to nie je moja vina.

Boli ste po tomto nedorozumení v kontakte s pánom Virágom?

Áno, videli sme sa. Na akciách sme sa pozdravili: Čau, ako sa máš? Boli sme v združení Československý lev, kde sme sa stretávali u Oklamčáka. Akceptovali a rešpektovali sme sa. Nikdy sme si nič osobne nevytýkali. Nikdy v živote som mu nepovedal zlé slovo, ani on mne. Len napísal, že zobrali pesničku a neuvádzajú ho ako autora. Ja som to neriešil. Ak bol o tom presvedčený, nech je. Veď to je v poriadku. Ale už je chudák v nebi, tak čo už.

Podľa Ľuba Virága si pieseň počas rokov privlastnilo mnoho umelcov, vrátane Igora Kmeťa. „Spievajú to všetci a nikto sa ma nikdy nespýtal, či môže. Pieseň odznela dokonca aj vo filme Zdenka Trošku a ja z toho nemám ani cent,“ sťažoval sa Virág pre Plus7dní.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Na košickom Luníku IX menia životy rómskych detí.

Základná škola na košickom Luníku IX dlhodobo mení životy rómskych detí k lepšiemu. A teraz prichádza ďalší významný krok – základná a materská škola sa čoskoro zlúčia. Spolu vytvoria ešte silnejšie zázemie pre rozvoj a vzdelávanie detí z tohto prostredia.

Showbiz

K zmiereniu nad hrobom Ľuba Virága vraj nedošlo. Igor Kmeťo trvá na svojom tvrdení.

Aj po smrti speváka Ľuba Virága zostáva otázka autorstva piesne Načo pôjdem domov otvorená. Igor Kmeťo starší, jeden z najznámejších rómskych hudobníkov, si stále stojí za tým, že táto pieseň je ľudová a Virág nie je jej autorom.