21.08.2024 SHOWBIZ

Jan Bendig očistený: Finálny verdikt po incidente s múkou.

Foto: Blesk:Martin Hykl/CZECH NEWS CENTER CNC/Martin Hykl, Pavel Machan, Marek Pátek

Incident, ktorý sa odohral počas udeľovania českých hudobných cien, sa pre speváka Jana Bendiga zmenil na nočnú moru, keď ho mladík na červenom koberci posypal múkou. 

Tento moment poznačil začiatok večera, ktorý mal byť pre Bendiga oslavou hudby. Namiesto toho sa stal predmetom vyšetrovania a verejného pohoršenia. Hoci sa prípad dostal až na stôl správnych orgánov, Jan Bendig bol napokon zbavený všetkých obvinení.

Pri príchode na červený koberec, kde Bendig zažiaril v štýlovom oblečení, došlo k nečakanému incidentu. Mladík na speváka vysypal múku, čo zaskočilo nielen Bendiga, ale aj prítomných divákov. Spevák pre Gipsy Television opísal, ako incident prežil: „Naraz som uvidel dym. Myslel som si, že to je nejaký efekt a zrazu som cítil, že mi na tvári pristála múka.“ Bendig priznal, že bol extrémne nahnevaný a že ho tento zážitok poznačil na celý večer: „Ešte aj teraz je mi z toho zle. Život ide ďalej, aj takéto veci sa stávajú.“

Spevák zároveň vyjadril vďačnosť, že incident neskončil horšie: „Nemusela to byť múka, mohlo to byť niečo oveľa horšie a som vďačný, že to bola len múka a nič sa mi nestalo.“ Napriek tomu sa musel Bendig vyrovnávať s obvineniami, že celú situáciu zinscenoval s cieľom získať mediálnu pozornosť. Tieto tvrdenia však dôrazne odmietal: „Čo je strašne smutné a nemám to za potrebu. Už len pre ten dokonalý outfit. Aby som ho mal 30 sekúnd, keď ma stál veľa peňazí a úsilia? Pracovali sme na ňom dva mesiace,“ povedal pre Gipsy Television.

Vyšetrovanie a závery polície

Mladík, ktorý na Bendiga vysypal múku, sa neskôr prihlásil na polícii a tvrdil, že nešlo o cielený útok na speváka, ale o vyjadrenie protestu proti Českému slávikovi. Polícia následne začala vyšetrovanie a podľa hovorcov z odboru extrémizmu a terorizmu sa ukázalo, že incident bol vopred dohodnutý. „Kriminalisti z odboru extrémizmu a terorizmu incident na Českém slavíkovi preverili a zistili, že obaja účastníci boli dohodnutí. Z toho dôvodu sa trestný čin nestal a celý prípad bol odložený. Všetci aktéri sú však podozriví zo spáchania priestupku krivé vysvetlenie a vec bude odovzdaná príslušnému správnemu orgánu na prešetrenie,“ uviedol hovorca pražskej polície Richard Hrdina pre Gipsy Television.

Spevákova reakcia na tieto zistenia bola rezolútna: „Stále si stojím za tým, že som útok nepripravoval a nedohovoril a nevedel o ňom,“ vyhlásil Bendig. Napriek tlaku verejnosti a médií trval na svojej nevine a zdôraznil, že sa s útočníkom dopredu nestretol ani s ním nekomunikoval, s výnimkou telefonátu po incidente, keď sa mu útočník ospravedlnil.

Finálny verdikt: Jan Bendig očistený

Po dlhom vyšetrovaní a sporných obvineniach správny orgán napokon 16. augusta 2024 rozhodnutie zastavil. Podľa úradného dokumentu, ktorý má denník Blesk k dispozícii, neboli nájdené dostatočné dôkazy na to, aby sa Bendigova účasť na inscenovaní incidentu mohla preukázať nad všetku pochybnosť. V rozhodnutí sa uvádza, že „pri absencii iných dôkazov nemožno jednanie nad všetku pochybnosť preukázať a nemožno ho postaviť len na výpovedi svedka Lukáša Procházku.“

Bendig na tento verdikt reagoval s úľavou a vyjadril nádej, že sa prípadom už nebude musieť ďalej zaoberať. „Veľmi sa mi uľavilo a dúfam, že to celé môžem nechať za sebou. Je ťažké niekoho presviedčať o tom, že som niečo neurobil!“ Spevák sa teraz plánuje plne sústrediť na svoju kariéru a nové projekty, pričom vyjadril vďaku všetkým, ktorí ho počas tohto náročného obdobia podporovali.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Mária Pavlijová: Prvá rómska baletka, ktorá si splnila svoj tanečný sen.

Balet je pre mnohých ľudí symbolom elegancie, krásy a náročného umenia. No pre Máriu Pavlijovú je balet viac než len tanec – je to spôsob života, ktorý jej otvoril dvere na medzinárodnú scénu. Mária je zrejme prvou rómskou baletkou na Slovensku, a hoci jej cesta nebola vždy jednoduchá, vďaka svojmu talentu a vytrvalosti dosiahla uznanie nielen doma, ale aj v zahraničí.

Showbiz

K zmiereniu nad hrobom Ľuba Virága vraj nedošlo. Igor Kmeťo trvá na svojom tvrdení.

Aj po smrti speváka Ľuba Virága zostáva otázka autorstva piesne Načo pôjdem domov otvorená. Igor Kmeťo starší, jeden z najznámejších rómskych hudobníkov, si stále stojí za tým, že táto pieseň je ľudová a Virág nie je jej autorom.