NIŠ: Začal sa 27. ročník prehliadky Nišville Jazz Festival

Niš 13. augusta 2010 (TASR) - Odhalením sochy nekorunovaného kráľa rómskej hudby Šabana Bajramoviča sa vo štvrtok začal v Niši 27. ročník tamojšieho džezového festivalu, ktorý aj v tomto roku ponúka vystúpenia viacerých pozoruhodných umelcov.


Hviezdou úvodného večera festivalu bol americký bluesový a soulový spevák Solomon Burke. V ďalšom priebehu prehliadky sa môžu návštevníci tešiť okrem iného aj na koncerty Bennyho Golsona, Terjeho Rypdala, Georgieho Famea, či Manuho Dibanga. Celkove sa predstaví v Niši 50 rôznych formácií s približne 500 hudobníkmi. Kontroverzne prijímanú sochu muža, ktorý bol na vrchole slávy pravým ambasadorom rómskej kultúry na celom svete a s ktorého menom sa spájajú dve desiatky albumov a stovky kompozícií, odhalil v dejisku festivalu srbský minister kultúry Nebojša Bradič. Jeho prítomnosť na slávnosti nechala trochu zabudnúť na protesty miestnych občanov proti dielu sochára Vlada Ašanina. Šaban Bajramovič zomrel 9. júna 2008 v miestnom kardiologickom centre v Niši vo veku 72 rokov ako totálne chudobný človek. Už vlani predchádzali pomenovaniu jednej z ulíc v jeho rodisku protesty miestnych občanov. V tomto roku radnica ešte dva dni pred plánovaným odhalením pamätníka nevybrala lokalitu pre spomínanú sochu. Umelec zomrel 9. júna 2008 v miestnom kardiologickom centre v Niši vo veku 72 rokov ako totálne chudobný človek.

Pamätník rodáka z Nišu financovali pri absencii dotácií z verejných prostriedkov hlavný iniciátor projektu, riaditeľ prehliadky Nišville Jazz Festival Ivan Blagojevič, ďalej starosta Nišu Miloš Simonovič a svetoznámi umelci - hudobník Goran Bregovič, herec Ljubiša Samardžič, či režisér Goran Paskaljevič.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Mamuko Berci odhalili: Kto varí, pije a koho chcú ženy?

V ďalšom vydaní našej obľúbenej rubriky “Minúta pravdy” sme si posvietili na populárne spevácke duo Mamuko Berci. Títo bratia, pôvodom z komunity Olasských Rómov, sú známi nielen na Slovensku, ale aj v susednom Česku a Maďarsku. Ich energická hudba a zábavné vystupovanie im priniesli obrovskú popularitu a fanúšikovskú základňu, ktorá každým dňom rastie.

Showbiz

Po náročnom lete: Kde si oddýchnu známi speváci?

Leto pomaly končí, no dovolenkové plány známych osobností ešte nekončia. Oslovili sme niekoľkých spevákov a speváčku, aby sa s nami podelili o svoje dovolenkové zážitky a plány.