FRANCÚZSKO: Správny súd zabránil deportácii Rómov z okolia Lille

Paríž 31. augusta 2010 (TASR) - Francúzska justícia dnes znemožnila plánovanú deportáciu jednej skupiny Rómov rumunského pôvodu. Správny súd, ktorý už v piatok zamietol deportáciu štyroch iných Rómov, dnes negatívne reagoval na pôvodnú i dodatkovú argumentáciu prefektúry v Lille, podľa ktorej predmetní Rómovia predstavujú ohrozenie verejnej bezpečnosti a sú špinaví.

Sudca sa v zdôvodnení rozsudku odvolal na verdikt z roku 2009, v zmysle ktorého obsadenie jedného pozemku nie je nebezpečenstvom pre verejný poriadok. Traja Rómovia, zapletení do najnovšieho prípadu, pochádzajú z medzičasom vyprázdneného tábora v okolí mesta.

Od 28. júla, keď sa začala vládna likvidácia ilegálnych rómskych osád, Francúzsko vyhostilo do Rumunska a Bulharska 979 Rómov. Oznámil to v pondelok v Paríži minister pre prisťahovalectvo Eric Besson.

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Klavirista Miroslav Rác bude spolupracovať so slávnym režisérom Stevenom Spielbergom.

Uznávaný režisér, ktorý patrí k špičke svetovej kinematografie, vraj chystá nový film o holokauste. Hudbu doň má komponovať Róm z Levíc. S Miroslav Rácom sa rozprávala redaktorka Ivana Cibuľová.

Showbiz

Hudobná hitparáda Romaňi deka je späť! Hlasujte za svoj hit do konca júla.

Prvá rómska hudobná hitparáda Romaňi deka je späť! Dnes vám predstavíme osem fantastických videoklipov od talentovaných interpretov a kapiel. Nezabudnite hlasovať a podporte tak svojho obľúbeného umelca. Hlasujte, ale len za jedného – nech je to poriadne napínavé.